Делегация от Община Струмяни на 4-дневна визита в Италия с партньори от европейски страни

Снимки: Община Струмяни

Делегация от Община Струмяни взе участие в партньорска среща на изключително високо ниво в град Кореньо Аусонио, Италия, в периода 4-7 август.

Участие във форума взеха президентът на Европейския парламент Антонио Таяни, кметът на Кореньо Аусонио Доменико Корте, кметът на община Нашар, Малта, Ан-Мари Мускат Фенех Адами, кметът на македонската община Василево Ване Стоянов.

От българска страна присъстваха кметът на община Струмяни Емил Илиев, общински съветници от областта и представители на всички институции и организации от общината домакин и региона.  

Поставени бяха основни акценти върху необходимостта от постоянно търсене на възможности за партньорско взаимодействие между общините и бизнеса, чрез подкрепата на европейските институции и фондове.

Беше засегната и темата за емиграцията, за трудностите и предизвикателствата, които всяка една от страните участнички поема в нестабилния глобален свят, като същевременно бе акцентирано върху положителните усилия от страна на България, Гърция, Малта и Македония да се справят с емиграционния натиск, намирайки се на първата входна линия в Европа.

Добри отзиви бяха споделени и за работата на скоро избрания български еврокомисар - Мария Габриел. 

По време на срещата Антонио Таяни акцентира върху пълната подкрепа от негова страна за всички инициативи, които се предприемат за подобряване живота на всички европейски граждани, в това число и на представените гостуващи партньорски общини от България, Малта и Македония.

В съпътстващи срещи делегациите проведоха изключително плодотворни срещи с посланика на Р Македония в Италия и Малта – Оливър Шамбевски, както и с Марийке Ванбиерфлиет – съветник международни отношения, териториално сътрудничество и побратимени градове от Италианската асоциация на съвета на европейските общини и региони.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK