Президентът към депутатите: Кръгом и бегом към месец март, дарете и мартенските заплати, както направих аз

Снимка: Президентство

Румен Радев посети "Н. И. Пирогов"

В Деня на здравния работник и Световния ден на здравето – 7 април президентът Румен Радев посети Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов".

Държавният глава проведе среща с ръководството, оперативния щаб на лечебното заведение и доброволците в борбата с коронавируса.

След срещата напарви следното изявление по повод решението на депутатите да дарят заплатите си за борба с коронавируса.

За разлика от депутатите и министрите, които ще дарят заплати в края на извънредното положение, преди месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора от Видин.

Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм, каза Радев.

Уважаеми народни представители, дарението е личен акт, но ако държите да се равнявате по президента – кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както направих аз.

Заявих, че редом със здравните мерки трябват и социални и икономически мерки. Има прохождане, но сме далеч от желаното.

В отговор на въпрос президентът посочи, че съпругата му Десислава Радева също е дарила финансови средства за храна на възрастни хора, а преди настоящата криза е носила храна и подаръци в откъснати села в община Трън за Коледа, както и за 1 март. „Не е въпрос да правиш дарителство, когато е „модерно“ и ще те снимат камерите, дарителството е дълбок, осъзнат личен акт, не само да „изръсиш“ пари, а да влезеш в къщите на самотни възрастни хора, да поговориш с тях чисто човешки“, посочи държавният глава.

Съпругата ми е дарила 10000 лв. за храна на възрастни хора, отговори на питане президента по повод кампаниите на Десислава Радева.

Когато съпругата ми обикаляше трънските села да нови храна и подаръци, мартеници, вие къде бяхте, обърна се към журналистите президентът.

Обществото трябва да продължава с дисциплината и да спазва мерките. Аз завих, ние не можем да безкрай да стоим така, вирус ще има и след 13 май. Важно е бързо да излезем от това състояние. Аз досега само предлагам, част от предложенията ми се изпълняват, но виждате, че управлението върви по стъпките, които предложих.

Вижте какво става в Германия, Дания, Норвегия, аз предупредих за това положение, каза президентът по повод "разхлабването" на мерките в част от западните страни.

Трябва да се помисли и за психическото състояние на нацията. Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха. Трябва да се вземат екстремни мерки, които закъсняват. Гьоте е казал най-добре „Няма нищо по-страшно от активната глупост“.

„Премиерът трябва да се запознае със законите и с Конституцията и да прочете кога може да се налага вето. На решения на Народното събрание президентът не може да налага вето, те се обнародват директно“, заяви държавният глава, попитан за изказването на министър-председателя във връзка с удължаването на извънредното положение. 

Президентът допълни, че тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са „сити хора, но много българи вече гладуват“.

Най-важният проблем е да запазим здравето и живота на нашите медици, тревожно е че има 30 заразени медици. Аз ще искам да се оборудват по-бързо всички медици. При личните лекари няма доставка на елементарни предпазни средства. А по-голяма част от лекарите избягаха в чужбина, но след кризата трябва тези хора да имат условия да върнат.

Благодаря на всички лекари, медицински сестри и специалисти за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в „плен“ на болестта. Това каза oще Румен Радев.

Президентът посочи, че благодарение на усилията на ръководството на болница "Пирогов" в много кратки срокове лечебното заведение е успяло да изгради инфекциозно отделение със засилена дейност на дихателната му реанимация, а вчера е открита и лаборатория. Освен на ръководството на "Пирогов" , благодаря и на дарителите, защото всичко това е направено основно с дарения, които вече надхвърлят 3,5 млн.лева, заяви Румен Радев и призова държавата да се намеси по-решително във финансов, организационен и материален аспект преди да е свършила пандемията.

По думите на президента са необходими целенасочени политики медиците ни да не напускат страната и да се положат усилия за обновлението на лекарския състав. „След кризата трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация, за да могат наистина да вършат тази високоблагородна обществена дейност“, подчерта Румен Радев. 

 

КОМЕНТАРИ

Юлия Ангелова14:05 - 07.04.2020
Сам сред вълци, но винаги достоен! "Пилците се броят наесен!" е казал мъдрият ни народ. Ще дойде есента и се надявам много хора да преосмислят нещата, които се случват в нашата омерзена държава. Дори и в това време на истерични изстъпления на други лидери, които освен с нескромност, показност и демагогия , блестят със своето невъзпитание /липса на първите седем години/ и липса на базови познания, Румен Радев стои сериозно и достойно. Бил се покрил! Хайде, моля ви се! Доброто не се афишира. Другото е популизъм! След сто часа обсъждане в Парламента и след заповедта на Шефчето, голяма част от депутатите се примириха с орязаните си авоари. И сред тях има достойни хора, но дават ли им глас изобщо на такива? Валяци нагли ... От Караянчева до Сульо и Пульо "Лапачеви" ..
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK