Президентът и външният министър сезирани за случая с осъдения за джобно ножче в Гърция неврокопчанин

Тодор Баханов от Гоце Делчев, снимки: infomreja.bg

Тодор Баханов от Гоце Делчев и семейството му с нарочни жалби сезираха президента Росен Плевнелиев и външния министър Кристиан Вигенин за своеволията и унижението, на които е бил подложен преди дни в Гърция 25-годишният неврокопчанин.

Младежът получил 4-месечна условна присъда и 300 евро глоба, а провинението му се оказало малко джобно ножче и ключодържател с декоративно ножче, които гръцките полицаи открили при проверка в жабката на колата му.

Освен присъдата и паричната санкция, преди два дни Баханов е бил в гръцки арест, окован с белезници, затегнати до краен предел, където според твърденията му е преживял истински ад и унижения.

„Повече кракът ми няма да стъпи в тази държава. Предупреждавам всички, които са решили да ходят в Гърция на почивка, пазар или разходки, да не го правят, защото не знаят какво ги очаква там. Хем гърците прибират парите ни, хем ни тероризират като говеда“, оплака се пред ИНФОМРЕЖА Тодор Баханов, който за поредна година се включи да помага в църквата „Света Марина“ край Гоце Делчев по случай днешния храмов празник.

Миналия уикенд Баханов заминал със свои приятели на плаж в гръцкия курорт Аспровалта. На връщане, след приятните мигове край Бяло море, автомобилът им бил спрян за проверка от преследващ ги джип без отличителни полицейски знаци.

Въпреки това, младежите се подчинили на подадения сигнал и спрели, след което последвала проверка на документите.

„Колата ми буквално бе разглобена на пътя и дори още я събирам. Не мога да си представя, че в европейска държава може да има такова отношение към туристите, които отиват там да почиват и да си оставят парите. Аз съм българин и като такъв имам своята гордост и патриотизъм. Гърците обаче направиха всичко възможно да смачкат самочувствието на цялата ни компания“, каза Баханов.

Той допълни, че след като полицаите не намерили причина, за която да се хванат, се заяли за откритото в жабката малко 7-сантиметрово джобно ножче, с което младежите на плажа си режели плодовете.

Униформените иззели като веществено доказателство и ключодържател с декоративно ножче, който висял на контакта на автомобила. Минути след това Тодор Баханов бил окован в белезници. Последвал 24-часов арест, а на следващия ден и дело по бързото производство.

„Насила ме накараха да подпиша някакви документи на гръцки език, не ми осигуриха преводач, а за подигравките, псувните и униженията, на които бях подложен от страна на гръцките полицаи, просто не ми се говори. Нямам думи, с които да опиша какво преживях. Майка ми едва не получи инфаркт. Нямам представа за какво бях осъден и какво пишеше в обвинителния акт, а в съда не бяха представени иззетите от автомобила ми джобно ножче и ключодържател“, негодува 25-годишният неврокопчанин.

По-късно той разбрал, че в обвинителния акт големината и на двете ножчета била завишена двойно.

„Надявам се президентът Росен Плевнелиев и българското външно министерство в лицето на министър Вигенин да се отнесат сериозно към моя случай, който не е единствен. От години хората  се оплакват от бруталното отношение на гръцките власти към българите. Ако се наложи, ще отнесем въпроса и в Международния съд за правата на човека в Хага“, категоричен бе Тодор Баханов.

Тази събота жители на Гоце Делчев и региона, сред които и пострадали шофьори и граждани от некоректното отношение, посегателство върху автомобилите им, солените глоби и оскърбителното отношение към българите в южната ни съседка, готвят протест на ГКПП – Илинден.

Протестиращите за пореден път ще се опитат да поискат помощ от българските власти и най-вече от страна на външно министерство за нечовешкото според тях отношение на властите в Гърция към нашите туристи и към българите, които отиват там за полска работа.

След поредния случай на неправда в южната ни съседка неврокопчани са настръхнали. С възмущение те коментират, че голяма част от гръцките туристи в Гоце Делчев по цели нощи стоят по заведенията и казината, задирят млади момичета и карат мъртво пияни по града.

„Не спазват никакви закони и се държат като завоеватели. За тях глоби не важат, а ние като отидем там ни скъсват от проверки и като не намерят причини за глоби или тормоз, сами си ги измислят“, недоволстват още хората в Неврокопско.

 

За поредна година младият Тодор Баханов бе един от доброволците помагачи на храмовия празник на църквата "Света Марина"
Тодор Баханов от Гоце Делчев, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

СПАМ13:02 - 18.07.2014
Aми нащте иначе толкова нахакани ватрешни власти защо не отварнат със сащото??? Да не би да ги е страх.Няма страшно бе господа полицаи ние ще ви помогнем.
ЧАНИ11:25 - 18.07.2014
Ами,да ви е.Та,чак и по магазините ви кафетата,ресорантите по Гоцето надписите са на гръцки.Относно случката...по-добре се жалваите на Ердоган ще има по-голям ефект.Навремето Турция си реши проблема за 24часа в Кипар.Гърците още скачат, ама да им скачат на онази работа.
Втора ръка09:36 - 18.07.2014
Ами започвайте терор на автомобилите с гръцка регистрация и това е - драскане, чупене на стъкла, огледалал и т.н.
иван-асен02:40 - 18.07.2014
Горди българине! Прочети само какво си ,,съчинил ,, и тогава се гордей!

FACEBOOK