Радев: Необходима е позиция за защита на националния интерес при преговорите със Северна Македония

Снимки: Прессекретариат на президента

Особено внимание да се обърне на учебните програми и на надписите в музеи и паметни плочи, препоръча президентът

Президентът Румен Радев свика днес консултативна среща за преглед на двустранните отношения между България и Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

„Приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво  развитие и просперитета на Югоизточна Европа. България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония. Нека не забравяме, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, отбеляза държавният глава.

Той напомни, че водено от тези принципни съображения, българското правителство инициира подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в двустранните отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието им.

„Липсата обаче на конкретни условия, измерители и срокове в този договор доведе до драстичното изоставане в неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече – въпреки огромните усилия, положени от българската страна, Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи президентът.  

При тези обстоятелства и при очакваното още в средата на месец октомври решение за започване на преговори с Република Северна Македония от страна на ЕС, участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес.

Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от този преговорен процес, и то с ясни измерители. Такава една позиция следва да бъде представена и българският парламент да бъде запознат с нея.

„Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на обществените медии. Постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерии за успешен преговорен процес. Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета“, отбеляза Румен Радев.

По негови думи трябва предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде заложено в самото начало при даване на старта на преговорния процес на Република Северна Македония.

Една такава открита, коректна и конструктивна позиция, според президента, ще бъде не само в защита на българския национален интерес, тя ще бъде от полза и за Европейския съюз, защото няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в европейското семейство и ще покаже зрелостта и отговорността на България за стабилността на съюза. Ще бъде от полза най-вече и за самата Република Северна Македония, защото ще внесе ясно европейски критерии и устойчивост на процеса на европейското приобщаване.

На днешната среща Радев е поставил на масата и въпроса за „ер полисинг” на въздушното пространство на Република Северна Македония. „Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, както и диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в  носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности, а носенето на дежурство от базата за постоянно базиране не изисква преразход на средства. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план“, заяви още държавният глава.

В проведената консултативна среща, инициирана от президента Румен Радев, участваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, представители на парламентарни групи и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси проф. Ангел Димитров.

 

Президентът Румен Радев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK