Очаква се покачване на речните нива заради дъждовете

Снимка: Infomreja.bg

Във връзка с прогнозата на НИМХ – БАН за очаквани интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки и предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната – за 24 юли и през следващите 3 дни, Министерство на околната среда и водите предупреждава за очаквано покачване на речните нива.

В МОСВ всеки ден се анализира постъпващата от НИМХ – БАН прогноза за времето, валежите, предупрежденията за опасни явления и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в страната.

Информацията се публикува на страницата на министерството и се изпраща на областните управители, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на други заинтересовани ведомства с цел предприемане на превантивни действия и мерки.

Задействан е кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на Държавната агенция по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов, областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Той допълни, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но предвид динамичната метрологична обстановка е засилено вниманието към всички водоеми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK