Румен Радев: Председателството бе употребено за политически пиар

Снимка: Президентство

„Председателството бе натрапчиво употребявано за вътрешнополотически пиар, с всички произтичащи от това последствия“, каза президентът Румен Радев на конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“, организирана от фондация „Фридрих Еберт“.

"Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон, а всъщност важното е какво е било постигнато за бъдещето на ЕС през последните няколко месеца".

„Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика. Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС по време на председателството“, подчерта той.

По думите на Радев по време на председателството са се случили критични за ЕС събития: „Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици, дори и неговото съществуване”.

Според него България не е защитила интереса си в договора с Македония, както Гърция.

„Българската страна безкритично прие договора с новото име Северна Македония. Затова продължавам да настоявам за търсене на тези допълнителни гаранции и вписване в глава 35 в бъдещата договорна рамка между Македония и ЕС.

Този договор трябва да служи да градим така, че да не са възможни спекулации с териториалната ни цялост и език. България и Македония са най-близките държави на Балканите не трябва да създаваме предпоставки за ново изкуствено разделение”, обяви държавният глава. /Frognews/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK