Президентът: Демокрацията е в отстъпление

Румен Радев, снимка: Сергей Антонов / ОFFNews

Възприех с надежда промените след 10 ноември 1989 г. Разочарованието на хората 28 г. по-късно обаче поставя демокрацията в отстъпление, заяви в интервю за "Панорама" по БНТ президентът Румен Радев.

На 10 ноември 1989 г. бях лейтенант в авиобаза "Равнец". Спомням си, че имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев ме дръпна настрани и ми каза „Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков“. Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация“, разказа спомените си от този ден преди 28 г. президентът.

"Аз бях като всички млади хора, които имаха големи очаквания за една по-добра България. 28 г. по-късно имам усещането, че повечето от българите още искат промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост", допълни той.

Според него "цяла парламентарна комисия е употребена за очерняне на президентското име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция", каза Радев. По думите му има война срещу президентската институция.

Пред БНТ Радев коментира и предложението на управляващите престъпленията, свързани с приватизацията, да бъдат привързани към най-продължителната давност - 55 години.

"С това те нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото част от нарушителите на закона са в сегашния парламент. Законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", заяви Радев.

"Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. Управляващите трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие", допълни той. /Оffnews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK