В Полша днес гласуват за нов президент

Снимка: БГНЕС, архив

За поста на държавен глава се борят 11 кандидати

В Полша днес се провеждат президентски избори. За поста на държавен глава се борят 11 кандидати, сред които е и настоящият президент. Вотът трябваше да се състои на 10 май, но беше отложен заради пандемията от COVID-19. 

За гласовете на избирателите се бори сегашният държавен глава Анджей Дуда, подкрепян от управляващата партия „Право и справедливост“. Основен негов съперник за президентския пост е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“. 

Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня и Владислав Кошиняк Камиш - лидерът на Полската селска партия. А също и Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон, предаде ТАСС. 

Ако днес никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще участват двамата кандидати, спечелили най-голяма подкрепа на първия тур. 

Според полските социолози, ако има балотаж, на него ще се явят Дуда и Тшасковски. Сондажите на общественото мнение дават днес 40 процента от гласовете да отидат за настоящия президент, а 29 на сто - за кмета на полската столица. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d