През Седмицата на гората - в ТП „Държавно горско стопанство Гоце Делчев“

Снимки: Горско стопанство

Дейностите, които стопанството изпълнява през настоящата година по отношение на лесокултурните мероприятия, са много и разнообразни: подготовка на почвата - 97 дка, залесяване-150 дка, в т.ч.  16 дка от бял бор и 134 дка от топола, попълване на горски култури - 115 дка, отглеждане на горски култури - 1524 дка, кастрене на тополови култури - 107 дка, отглеждане на горски култури и производство на фиданки.

Отглеждането на естественото възобновяване в района е добро. Това, от една страна, е икономически по-ефективно, а от друга, и по-природосъобразно. На този етап не са идентифицирани практики, свързани с възпроизводството на горите, които да имат негативно влияние в  социален аспект. Както навсякъде, и тук дейностите по залесяване се ползват с висока обществена подкрепа.

Необходимите фиданки за залесяване се произвеждат на територията на разсадник „Сушица”, който, освен за задоволяване на собствените нужди, има възможност да произвежда широколистен и иглолистен залесителен материал и за съседните горски стопанства. Използваните в  него препарати за растителна защита са съобразени със списъка на забранените за употреба химически вещества в сертифицирани гори.

Стопанството участва като активен партньор в редица местни инициативи.  Така например ежегодно се подпомага, главно с предоставяне на дървен материал, организирането и провеждането на местни празници. Стопанството се включва и в инициативи по залесяване с участие на местни училища, осигурявайки необходимите площи (предварително подготвени) и посадъчен материал. Тази година на училища от общините Гоце Делчев и Хаджидимово са предоставени за залесяване общо 250 бр. фиданки от различни дървесни видове.

В резултат на високото количество паднали снеговалежи през зимата, има множество пострадали насаждения от снеговал и снеголом (повалени и пречупени дървета). За момента са инвентаризирани 20 000 м3 дървесина в района на стопанството, от които 14 000 м3 - предложени на процедури за ползване.

ТП „Държавно горско стопанство Гоце Делчев“ апелира към всички граждани, собственици на гори, ловци, туристи, земеделски производители,  посетители на горите да бъдат отговорни при боравене с огън в горски територии. Нужна е и изключителна бдителност при почистване на земеделските имоти, намиращи се в съседство до гора. Изрично е забранено запалването на стърнища, явяващи се убежища за много видове дивеч. Само за месец март в стопанството са регистрирани три случая на запалвания в горски територии, основната причина за които е небрежност при боравене с огън.

Стопанството разполага със специализиран противопожарен автомобил, служещ за бърза намеса при гасенето на горски пожари. На територията на стопанството има позициониран противопожарен наблюдателен пункт, служещ за бързото и навременно сигнализиране на възникнали запалвания. Това са полезни мерки, но най-важни са вниманието, отговорността и бдителността на хората!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK