През какви удръжки преминава заплатата ни преди да стигне до нас?

Случвало ли ви се, когато очаквате да вземете например минималната стойност на заплата (360 лева), вие да получите по-малко?

Това е напълно нормално, защото преди да стигне до нас тя бива облагана с един данък и се намалява от няколко осигурителни фонда, които ние от Счетоводна къща „Крестън БулМар-Кюстендил” ще разгледаме, за да имате представа къде отиват част от вашите пари.

 

* Фонд  ДОО

Държавното обществено осигуряване (ДОО) е форма на организирана материална защита на трудещите се в случай на загуба на доход.

Осигурителните вноски се внасят в размерите, определени за съответните фондове на ДОО в зависимост от социалните рискове, за които са осигурени лицата по КСО.

При този фонд върху заплатата ни се начисляват 7,5%, които от 360 лв. са 27 лв. А процентът, който ще определи вноската на работодателя ни, е 12,8%.

        

* Фонд "ДЗПО" в Универсален Пенсионен Фонд

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31.12.1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. 

За този фонд размерът на вноската се получава като умножим стойността на минималната работна заплата по 2.2% - за сметка на нас, докато за работодателя е 2,8%. Когато пресметнем ще видим, че 7,92 лв. отиват за този фонд.

 

* Фонд ЗО  

Здравното осигуряване е дейност по набирането на здравноосигурителни вноски и премии, управлението на набраните средства и тяхното разходване за заплащане на здравни дейности, услуги и стоки.

Размерът на здравноосигурителната вноска се определя като процент от дохода, върху който се дължат вноските. Той се определя всяка година със Закона за бюджета на НЗОК. За 2015 г. е 8 % общо за нас и работодателя ни. За 2015 г. разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60:40, както следва:

3,2%  за сметка на нас и 4,8% за сметка на осигуряващия – работодателя ни.

Тоест върху минималната заплата трябва да начислим 3,2%, за да видим колко пари от заплатата отиват за ЗО. Тук ще се получат 11,52 лв. Другите 4,8% трябва да бъдат внесени от нашия работодател.

 

Ние от Счетоводна къща „Крестън БулМар-Кюстендил” можем да помогнем на работодателите бързо и безгрешно изчисляване на вноските, за да бъде управлението на фирмата ви още  по-лесно и приятно.

Дотук изброените са на стойност 46,44 лева. Останалите 313,56 лв. ще обложим с данък:

 

* Данък ДДФЛ

Последно заплатата ни ще бъде обложена с данък върху доходите на физическите лица. Този данък е 10%, тоест за него ще отидат още 31,36 лв.

 

Като извадим и тях ще получим сумата от 282,20 лв., която можем да харчим както пожелаем!

Ако имате някакви въпроси относно вашата заплата, можете да се обърнете към нас.

Ние от Счетоводна къща „Крестън БулМар-Кюстендил” с радост ще отговорим на въпросите ви.

А ако желаете да пресметнете вашата нетна заплата можете да използвате нашия калкулатор в www.Balans.bg -  Калкулатор

 

КОМЕНТАРИ

nadya hristova11:22 - 27.10.2019
bashta mi pochina skoro a as kato negova naslednica iskam da znam kade sa otivali negovite otdrujki i sled kato nego veche go nqma kakvo stava s tezi pari s yvajenie
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK