КЗП затяга юдите на онлайн търговците

Снимка: Infomreja.bg

Проверка в ЕС установи по-малко нарушения на онлайн търговци в България

Нарушения има при едва една трета от българските онлайн магазини, които са проверени в рамките на ежегодно общоевропейско проучване. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Темите“ по телевизия „Европа“. Тези резултати са положителни за нашата страна и на фона на данните за целия Европейския съюз, според които две трети от прегледаните от всички държави-членки сайтове не се съобразяват с основните права на потребителите. 

Кампанията обхвана 500 електронни магазина в ЕС, през които се продават дрехи и обувки, мебели и стоки за бита, както и електрически уреди. Всяка от държавите е проверила по 21 сайта по унифициран чек лист за наличието на определена информация, която е задължителна по закон.

Преобладаващото нарушение е неспазването на едно от най-новите изисквания на европейското потребителско законодателство – да бъде поставена връзка към платформата за онлайн решаване на спорове. Липсата на информация относно правото и реда за разваляне на договора в срок от 14 дни, отсъствието на напомняне за гаранционната отговорност и непосочването на начислявани впоследствие допълнителни такси към цената са сред другите констатирани несъответствия.

„Качествена разлика в естеството на нарушенията в България и при останалите страни от ЕС няма, по-скоро има количествена“, изтъкна Маргаритов. „Бях изненадан, че в общоевропейски план се установяват толкова много на брой и то свързани с основните потребителски права нарушения, тъй като в по-развитите пазари има много и големи играчи в онлайн средата. Но проучването осветлява в максимална степен каква е реалната ситуация към момента. Сигурен съм, че всички колеги от правоприлагащите институции и от другите държави ще вземат необходимите мерки и това неминуемо ще доведе до намаляване на нарушенията в следващите периоди“, коментира председателят на КЗП.    

Димитър Маргаритов изрази мнение, че това проучване е добър стимул за работа и за националните правоприлагащи органи, какъвто в случая в България е Комисията за защита на потребителите. „Въвеждат се ясни и точни критерии – има специални въпросници, въз основа на които се извършват проверките във всички държави-членки. На втория етап се започва административно-наказателната процедура, за да се стигне до санкции за нарушителите“, обясни той. 

Независимо от това, че онлайн търговците понякога имат провинения, основният проблем остават сайтовете-фантоми. „Обикновено те са списани доста различно от начина, по който би трябвало да изглежда един електронен магазин“, каза Маргаритов. Според него проведеното от Европейската комисия проучване може да бъде полезно на потребителите и с това, извеждайки основните нарушения при електронните магазини, то ориентира за какво да се следи и внимава. „Тази информация има ли я, няма ли я? Ако я няма, това би трябвало веднага да ни е един много ясен сигнал, че нещо не е наред и да не продължаваме да сърфираме в рамките на такъв електронен магазин“, заяви председателят на КЗП.

На финала на разговора Маргаритов посочи, че в най-близък план усилията на КЗП са насочени към успешното и спокойно приключване на зимния туристически сезон. Контролният орган ще продължи да следи за нарушения в онлайн пространството и търговската мрежа, както и за недопускане на опасни стоки. „Това са неща, с които ние ежедневно се занимаваме и ще продължим да го правим, водени от идеята все повече хората да са доволни от пазара. Но това не бива да ги успокоява – нека и те да реагират тогава, когато забележат, че нещо не е наред“, завърши той.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK