Бюджетът на ЦИК се превърна в спор за машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 2019 г., който се превърна в спор „за“ и „против“ машинното гласуване, предаде репортер на БГНЕС. По време на дебатите от БСП призоваха за ЦИК да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 50 млн. лева, които да се използват за въвеждане на машинното гласуване в страната, но предложението бе отхвърлено от управляващото мнозинство.

„Да минимизираме политическите страсти и да навлезем в 21 век“, призова Драгомир Стойнев от левицата. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов припомни, че ЦИК е инициирала поредица от срещи с различни институции, на които темата да бъде експертно обсъдена. „Това, което беше безспорно в професионалния дебат в тези обсъждания беше, че ЦИК не може, не трябва, не бива, няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция. Дори тези секции, които са за гласуване извън България. Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни секции също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не подпомага истината на вота“, смята Кирилов. Той подчерта още, че времето за обработката на данните при машинното гласуване е повече от времето, за което се обработват протоколите при гласуване с бюлетини. „Защо? Защото има двойно преброяване. Нито спестяваме време, нито премахване рисковия период, който да ограничи възможността за манипулации“, категоричен бе Кирилов.

В тази връзка от ГЕРБ предлагат да бъде обсъдено въвеждането на машинното гласуване само за определени секции. Реплика на изказването му отправи Христиан Митев от патриотите. Той припомни, че българските граждани са се произнасяли на референдум за въвеждане на електронното дистанционно гласуване, но не и за машинното, въпреки че той няма задължителна сила съгласно закона. Остро несъгласие с казаното от управляващите изрази отново Драгомир Стойнев. „Имаме закон, той трябва да се спазва. Тази година имаме избори, по закон трябва да имаме осигурени машини. Аз също съм съгласен, че в дадени секции не може да има машини, но на територията на България, без подвижните, е задължително да има във всяка една секция. Пари, осигурени за машини, има ли или няма?“, попита той депутатите от мнозинството.

От ДПС пък призоваха дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ и „против“ машинното гласуване. „Смятам, че в тази зала има консенсус, че машинното гласуване трябва да бъде въведено в пълен обем. Разбира се, със съответните изключения за подвижните секции и с малък брой избиратели“, почерта депутатът Йордан Цонев. Той се обърна към финансовия министър с апел да обясни как ще бъде обезпечена ЦИК с пари за въвеждането на машинното гласуване, като се промени бюджета ѝ или както се отпуснат по-късно пари от резерва, което според него е предпочитам модел за бюджетиране на сегашното управление.

Напрежението в залата се повиши, след като Георги Свиленски от БСП отправи директен въпрос към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той го призова да отговори дали е готов, като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да изведе партията на избори с въведено машинно гласуване. Отговорът на Цветанов не закъсня. „Г-н Свиленски, за цялата демократична българска общност не е забравен случаят „Костинброд“, заяви той от трибуната. Цветанов се обърна към Свиленски още с обещанието, че това ще бъде неговата първа загуба като председател на предизборния щаб на БСП.

В крайна сметка председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че парите са заложени в централния бюджет и ще бъдат насочени, които има условия за плащане.

На. 16 ноември Омбудсманът Мая Манолова изпрати в Народното събрание отворено писмо, в което призовава депутатите да не допускат неспазване на разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване. Повод за писмото са постъпилите жалби на граждани и сигнал от Движение „България на гражданите“, в които се изразява тревога, че за 2019 г. не са предвидени средства по бюджета на Централната избирателна комисия, които да осигурят и обезпечат провеждането на машинно и електронно дистанционно гласуване.

„Предвиденият за 2019 г. бюджет на Централната избирателна комисия надвишава с около 600 000 лв. този за 2018 г., а тези средства очевидно не са достатъчни за придобиване на машини и системи, необходими за провеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване“, написа в писмото си Манолова. /БГНЕС

 

Парламентът гласува бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 2019 г., който се превърна в спор „за“ и „против“ машинното гласуване, предаде репортер на БГНЕС. По време на дебатите от БСП призоваха за ЦИК да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 50 млн. лева, които да се използват за въвеждане на машинното гласуване в страната, но предложението бе отхвърлено от управляващото мнозинство. „Да минимизираме политическите страсти и да навлезем в 21 век“, призова Драгомир Стойнев от левицата. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов припомни, че ЦИК е инициирала поредица от срещи с различни институции, на които темата да бъде експертно обсъдена. „Това, което беше безспорно в професионалния дебат в тези обсъждания беше, че ЦИК не може, не трябва, не бива, няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция. Дори тези секции, които са за гласуване извън България. Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни секции също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не подпомага истината на вота“, смята Кирилов. Той подчерта още, че времето за обработката на данните при машинното гласуване е повече от времето, за което се обработват протоколите при гласуване с бюлетини. „Защо? Защото има двойно преброяване. Нито спестяваме време, нито премахване рисковия период, който да ограничи възможността за манипулации“, категоричен бе Кирилов. В тази връзка от ГЕРБ предлагат да бъде обсъдено въвеждането на машинното гласуване само за определени секции. Реплика на изказването му отправи Христиан Митев от патриотите. Той припомни, че българските граждани са се произнасяли на референдум за въвеждане на електронното дистанционно гласуване, но не и за машинното, въпреки че той няма задължителна сила съгласно закона. Остро несъгласие с казаното от управляващите изрази отново Драгомир Стойнев. „Имаме закон, той трябва да се спазва. Тази година имаме избори, по закон трябва да имаме осигурени машини. Аз също съм съгласен, че в дадени секции не може да има машини, но на територията на България, без подвижните, е задължително да има във всяка една секция. Пари, осигурени за машини, има ли или няма?“, попита той депутатите от мнозинството. От ДПС пък призоваха дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ и „против“ машинното гласуване. „Смятам, че в тази зала има консенсус, че машинното

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK