Депутатите приеха на първо четене Закона за личната помощ

Снимка: Infomreja.bg

Депутатите приеха на първо четене Закона за личната помощ, съобщава БГНЕС. Той е вторият от пакета закони за хората с увреждания и идва в отговор на дългите протести на майките от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформа в социалната сфера.

Предложеният проект има за цел, чрез осигуряване на адекватна лична помощ, да се подпомогнат хората с увреждания да упражняват основните си права, да водят независим живот, да имат свободен достъп до различни услуги и дейности.

Проектът предлага механизъм за предоставяне на лична помощ, който да осигури нейната устойчивост и финансиране, основаващ се на индивидуална оценка на потребностите, както и на единни критерии за включване в този механизъм. Чрез него се дава възможност на потребителите на личен асистент да избират кой да е той, както и да определят кога и как ще им бъде предоставяна тази услуга. Т.е. ползвателят на лична помощ участва в избора на асистентите, които могат да бъдат повече от един, в зависимост от неговите потребности.

Проектозаконът регламентира органите за предоставяне на лична помощ с подробно описани правомощия по прилагане на механизма. Той включва и разпоредби, регламентиращи контрола по прилагането на закона, отчитане на изразходваните средства, както и подпомогнатите лица. Предвижда се и задължение за анализ и оценка на постигнатите цели при предоставяне на личната помощ.

На 9 октомври бе подписано споразумение между изпълнителната власт, омбудсмана, представителите на инициатива „Системата ни убива" и национално представените организации на хората с увреждания. Договорени бяха и допълнителни 150 млн. лева в бюджета за политики за хората с увреждания. / Нова ТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK