Центърът за специална образователна подкрепа в Гоце Делчев с иновативен софтуерен продукт

Снимка: Infomreja.bg

В Гоце Делчев се намира един от трите Центъра за специална образователна подкрепа в  Благоевградска област. Той носи името на Апостола на свободата, Васил Левски.

Според Правилника за устройството и дейността на тези центрове, те са създадени да извършват диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с деца, които имат нужда от нея. Докато оказват педагогическа и психологическа помощ на децата, те работят и по програми за подкрепа и обучение на техните семейства.

За да отговори на предназначението си, Центърът  в Гоце Делчев разполага със специалисти, които могат да извършват съответните дейности. Неотдавна в него бяха назначени логопед, психолог, кинезитерапевт, трудотерапевт и социален педагог.

Центърът за специална образователна подкрепа „Васил Левски“ в град Гоце Делчев е училището на децата с увреждания от района. След полудневно обучение тук те биват извозвани до Дневния център „Символ на любовта“.

Обстановката в някогашното Помощно училище сега е напълно променена. В стаите са създадени условия за работа с групи от по 5-6 деца. Обособени са кътове за образователни игри и занимания по интереси. Целта е стъпка по стъпка децата да разширяват своите познания за света и постепенно да достигнат според възможностите си известно образователно ниво.

Тези дни специалистите в Центъра започнаха да прилагат нов софтуерен продукт - „Комуникатор 5“. Той е подходящ за индивидуална работа с хора, които имат комуникативни нарушения, аутисти и др.

Софтуерният продукт има три приложения. Първото включва интерактивни игри, музика, рисуване и други забавления. Второто дава възможност за общуване чрез символи, учене на букви и цифри, а третото приложение е за текстообработка.

Ярките образи грабват вниманието на децата, предизвиквайки интереса им. Ефектът се постига не само чрез отлично  визуализиране, но и чрез съответно  озвучаване. Идеята е след време децата сами да работят с този програмен продукт.

От трите центъра в областта – в Благоевград, Драглище и Гоце Делчев, единствено гоцеделчевският разполага с такъв комуникатор. Той е закупен  със средства от бюджета на училището.

За да го ползват, специалистите в Центъра са били на обучение във Велинград, организирано от фондация „Помагащи технологии“. Сега те създават профили за всяко дете поотделно, за да провеждат обучение чрез игри съобразно индивидуалните особености на детето.

„Ще се радвам чрез него децата да извършват успешна комуникация. А следващата ни стъпка ще бъде да си доставим още един софтуер – за контрол с поглед. Той ще е за деца, които нямат фина моторика и не могат да докосват екрана “ – споделя директорът Костадин Кобаков.

Колективът на Центъра за специална образователна подкрепа в Гоце Делчев иска да бъде максимално полезен на децата с увреждания. Затова е разработил проект, с който ще кандидатства по Национална програма „Осигуряване на съвременна специализирана среда чрез модернизирана материална база“.

Така ще получи средства, необходими за закупуване на специализирани уреди, апаратура, устройства, софтуерни продукти за обезпечаване на дейностите за обучение, на терапевтична и рехабилитационна работа в специализирани кабинети. Всичко това ще подпомогне  личностното  развитие на децата.

Амбициите и трудът на колектива са оценявани високо от родителите на децата. Те са доволни и от приятелската атмосфера, установена в Центъра,  от емоционалната връзка между  децата  и персонала на образователното заведение.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ИНФОМРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK