1. октомври - Ден на възрастните хора, архитектите и музикантите

Снимка: Infomreja.bg

От Световен ден на музиката, през ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, ден на вегетарианците 1 октомври е празник на мнозина.

Международният ден на възрастните хора е обявен от ООН през 1991 г. В едно цивилизовано общество няма нищо по-естествено от обичта, грижата, уважението и привързаността към възрастните хора. 

През 1980 г. 1 октомври е обявен за официален празник на българските певци и музиканти. На този ден е роден средновековният български композитор Йоан Кукузел, който е наречен Ангелогласния заради изключителния му певчески талант. Според житието на твореца, който е един от най-видните певци и реформатори на византийската църковна музика, той е българин от гр. Дирахия (Дурацо), живял през XIV в. Като дете живее в Константинопол. Получава елитно образованиe в придворната школа, а талантът му е високо ценен от императорския двор.
Тайно заминaва за Света Гора и става монах в манастира “Св. Атанасий Атонски”, където прекарва остатъка от живота си.

И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. По нашите географски ширини, жителите на тетевенското село Бабинци отбелязват храмовия празник на параклиса "Покров Богородичен". По обичай хората на селото се изкачват до върха Острич, над Тетевен, където на мястото на стария кръст със средства на дарители от 2005 година се издига параклисът. Рано сутринта се отслужва Света литургия, на която освен жителите на село Бабинци, всяка година идват и гости от Тетевен и околностите. По-късно всички се събират на трапеза, да опитат традиционното за празника и региона меню – курбан, боб и мляко с ориз.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход./ Източник: balkanec.bg, actualno.com

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK