Румен Радев удостои Русенския университет „Ангел Кънчев“ с Почетния знак на държавния глава

Снимка: Прессекретариат

Днес университетът отбелязва 75 години от основаването си

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента Русенския университет „Ангел Кънчев“, който днес отбелязва 75 години от основаването си.

Отличието е за значимия принос на висшето училище към българското висше образование, безспорните достижения в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания, въвеждането на иновативни технологии и изграждането на висококвалифицирани специалисти.

Русенският университет е създаден като първото извънстолично висше техническо училище в България на 12 ноември 1945 г.

„През последните десетилетия висшето училище успя да изгради внушителни кадри, инфраструктура и авторитет, разви силен научен и проектен потенциал, демонстрира завидна активност и предприемчивост“, заявява Румен Радев във видео обръщение към академичното ръководство, преподавателите и студентите по повод празника.

Държавният глава посочва, че Почетният знак на президента е израз на подкрепа, признателност и гордост от многобройните постижения на поколения преподаватели и студенти. По думите на Румен Радев отговорността за изграждане на образователен капацитет и научна свързаност е важна крачка към развитието на модерна България. На студентите президентът пожелава с нравствената енергия на знанието, свободата и справедливостта да отстояват своето лично развитие, духовното израстване и бъдещето на страната.

Академичното ръководство на учебното заведение отличи президента с юбилеен плакет на Русенския университет за „значим принос към утвърждаване ролята на висшето училище в подкрепата на българските общности в чужбина“.

Отличието е и за усилията на държавния глава Румен Радев за „предприемането на действия за трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK