Престъпна група на изнудвачи е разбита, жертвата - бизнесмен

Снимки: МВР

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери (престъпления по чл. 213а и чл. 253 от НК).

Групата е неутрализирана при съвместни действия на Специализираната прокуратура и СДВР, като събраните до момента доказателства сочат, че тя е действала от януари 2017 г.

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната и дейност. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 милона лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила, след които мерцедеси АМG, за които също има данни, че са придобити чрез престъпнна дейност. Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи.

Обект на изнудване е бил бизнесмен с мащабна дейност, в т.ч. извън страната. Групата опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои.

На трима от участниците са определени парични гаранции от по 150 000 лева.

На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK