Престъпление против околната среда е извършил собственикът на депото край Дупница

Снимки: Infomreja.bg

Грозят го до 8 години затвор и глоба до 50 хил. лв.

Две са повдигнатите обвинения срещу управителя на фирма „Феникс ресурс“ – Кольо Илиев, във връзка с възникналия пожар, който компрометира в значителна степен АМ „Струма“ край Дупница.

Извършени са множество процесуално-следствени действия, предприети са и такива по повдигане на обвинение на конкретно лице, обяви в Кюстендил говорителят на Главната прокуратура – Румяна Арнаудова.

По нейни думи това, че са повдигнати обвинения на едно лице – в случая Кольо Илиев, не означава край на досъдебното производство, т.е. кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири, както писа ИНФОМРЕЖА.

Разследването по случая е взето под специален надзор на Окръжната прокуратура в Кюстендил, допълни още Арнаудова.

Досъдебното производство за пожара, който избухна след запалилото се сметище под моста на АМ „Струма“, е образувано на 14 август под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Дупница.

„Първото действие по разследването бе направен оглед в 9.35 часа на 14 август. По делото са извършени в бърз порядък всички неотложни действия, като на 15 август е извършен повторен оглед на местопроизшествието, за да могат да бъдат приобщени значителна част от веществените доказателства.

"Целта бе да се установи какъв точно отпадък е складиран там", обяви окръжният прокурор на Кюстендил - Камелия Стефанова, която предостави подробности около воденото разследване по случая.  

Вече са взети представителни проби, заи ако се касае за опасни отпадъци, то по смисъла на преходните разпоредби на Закона за управление на отпадъците, ще е налице друга правна квалификация на деянието.

Като веществено доказателство по делото са приобщени и всички отчетни книги, водени от дружеството „Феникс“ ЕООД – Дупница, както и годишните отчети. Целта на прокуратурата е да установи точно каква дейност е осъществявал търговецът и дали тя е съобразно правилата, визирани в Закона за управление на отпадъците.

„До този момент сме установили, че „Феникс“ ЕООД притежава разрешение, според което му е позволено да извършва действие по третирани на отпадъци на две площадки. Отделно от това е извършена проверка от РИОСВ – Перник на 23.03 2019 г. 

Държа да отбележа, че разследването не се провежда единствено и само по отношение дейността на търговеца. Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, а именно АПИ, кметът на Дупница“, посочи още прокурор Стефанова.

В предоставения констативен протокол от РИОСВ – Перник, е установено, че в терена под моста на магистралата има складирани отпадъци, посочени са като вид и е дадено предписания всички те в срок до 31 юли 2019 г. да бъдат преместени и почистени.

„Както знаете пожарът възникна на 13 август, целта ни е да установим какво са направили контролните органи след 31 юли, до когато е трябвало мястото да бъде почистено от дружеството“, посочиха още от прокуратурата.

С постановление на разследващия орган от края на миналата седмица, управителят на „Феникс“ ЕООД е привлечен като обвиняем за извършени две престъпления.

Едното е за престъпление против околната среда, затова че в качеството си на управител той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите Отделно от това е причинил немаловажни вреди на околната среда.

Второто повдигнато обвинение срещу Кольо Илиев е за причинен пожар по непредпазливост, при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“.

За първото престъпления законодателят предвижда наказание "лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв., а за второто "лишаване от свобода" до 5 години.

Както ИНФОМРЕЖА вече съобщи на Кольо Илиев е с наложена "парична гаранция" в размер на 5 000 лв., както и забрана да напуска пределите на страната. До този момент управителят на „Феникс“ ЕООД не е осъждан.

На този етап няма доказателства за умишлен палеж на сметището под моста на АМ „Струма“. Ако съберем такива, то тогава ще пристъпим и към промяна на обвинението. Назначени са съответните пожаро-технически и химически експертизи, които ще установят точно огнището на пожара.

Назначена е и комплексна строителна експертиза, която ще даде заключение за вида на нанесените повреди и точният размер на вредите“, отговори на въпрос на ИНФОМРЕЖА окръжният прокурор на Кюстендилско, Камелия Стефанова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK