Престижна награда на община Петрич за „Археологическо откритие“

Снимка: Община Петрич

Античният полис Хераклея Синтика /от 4 в. пр.н.е./ в местността „Рупите“, получи номинация в Кампанията „Чудесата на България" на вестник „Стандарт". В категория „Археологическо откритие” за древния град бе присъдена трета награда.

Обектът се проучва от 2007 година насам под ръководството на директора на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински. До момента в резултат на археологическите разкопки напълно е разкрита гражданската базилика в античния град, една от най-добре запазените подобни обществени сгради в България.

Археолозите разкриха още занаятчийския квартал на града с теракотените работилници и напълно запазена антична градска канализация с внушителни размери. Многобройните находки от материалната култура на синтите бяха реставрирани и консервирани, голяма част от тях са изложени в централна експозиция на Исторически музей Петрич.

Античният град Хераклея Синтика е най-големият археологически обект по долината на средна Струма. Разкриването на древния полис е голяма крачка на община Петрич в посока издигане на туристическия потенциал на региона. През лятото на тази година беше подобрено състоянието на пътната инфраструктура до обекта, усилията в тази посока ще продължат и през следващата година.

До момента близо 40 хил. са туристите посетили културно-историческите обекти на територията на община Петрич в т. ч. НПМ „Самуилова крепост”, къща „Ванга”, античен град Хераклея Синтика и централна експозиция на Исторически музей.                                                                                                                             

В категория „Открития”,  в която беше номиниран античния град Хераклея Синтика на първо място беше класиран древният град Мисионис край Търговище, а на второ балнеокомплекса Акве калиде.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK