Преподаватели от Филологическия факултет участваха в международна конференция в Сърбия

Снимка: ЮЗУ

Преподаватели от Филологическия факултет към Югозападния университет бяха сред участниците в конференция в Университета в Нови Сад, Сърбия. Те достойно представиха себе си, ЮЗУ и България, защото бяха единствени представители от нашата страна.

За двадесет и първи път се провежда Международната славистична конференция POLYSLAV с учени от различни страни, които се занимават с изучаване, преподаване, разпространение и пропагандиране на славянските езици и достиженията в областта на лингвистиката.

Проф. д-р Лилия Илиева, доц. д-р Лъчезар Перчеклийски, доц. д-р Борислав Попов и доц. д-р Радослав Цонев-едни дългогодишни и обичани от студентите преподаватели, бяха сред учени от различни европейски страни и изследователи слависти от Япония.

Доц. Перчеклийски представи доклад на тема „Южнославянски сборник от началото на XVIII век, свързан с Арсений IV Шакабенте – патриарх на сърби, българи, далматинци, босненци и целия Илирик“, доц. Попов участва с доклад на тема „Мифолингвистика и её методы в приложении к материалу из славянских языков. Докладът на доц. Цонев бе на тема „Български мотиви на далматински диалект и в латински превод“. За доц. д-р Лъчезар Перчеклийски (Цюрих 2012) и доц. д-р Радослав Цонев (Киев 2013), които от няколко години са членове на Международната славистична асоциация POLYSLAV, това е второ участие в престижния форум.

Изследванията на българските езиковеди предизвикаха интерес и положителни отзиви сред участниците в конференцията и популяризираха научната работа на преподавателите от Филологическия факултет в областта на българското и славянското езикознание. С организаторите беше обсъдена реалната възможност конференцията през по-следващата година да бъде проведена за първи път в България, а домакин да бъде Филологическият факултет в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK