Преподаватели и ученици от ПМГ “Яне Сандански“ участваха в кръла маса „Холокостът и неговите уроци“

Снимки: ПМГ "Яне Сандански"

Ученици и преподаватели от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев взеха участие в събитие на Израело-българския институт – кръгла маса на тема „Холокостът и неговите уроци – антисемитизмът в Европа и историята на България за спасяването на евреите".

В дискусията се включиха президентът Петър Стоянов, председателят на Израело-българския институт Яков Джераси, ученици победители в националния конкурс „Спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война“, а също така и преподаватели, преминали успешно обучението на Института „Олга Ленгейл“.

На работната среща бяха дискутирани въпроси като: защо България не получава от света заслуженото признание за спасяването на цялата й еврейска общност; защо нито музеят „Яд Вашем“ в Йерусалим, нито музеят на Холокост във Вашингтон не разработват темата за историята на България при спасяването на евреите; защо ролята на Царя в събитията е забравена и рядко се споменава; заслужава ли Светият синод Нобелова награда за действията си при спасяването на евреите.

Президентът Стоянов посочи, че спасяването на българските евреи е невероятен акт на толерантност, на единение на нацията, но, за съжаление, малко познат на света. Той трябва да бъде наша гордост, да влезе в учебниците по история и като исторически пример да ни напомня, че единството може да върши чудеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK