Препаратът, с който се отровиха неврокопчанката и кучето й, е забранен в ЕС

снимка: infomreja.bg, архив

Препаратът „Каунтър”, който най-вероятно е бил използван в примамката, отровила жена и кучето й тази седмица в Гоце Делчев, е забранен на цялата територия на Европейския съюз от 2007 г., като крайният срок за изтегляне от пазара у нас е 2009 г. – определен със заповед № РД 09 – 97 от 06. 02. 2007 г. на тогавашния земеделски министър Нихат Кабил. Това обявиха от фондация "Четири лапи".

Препаратът е от групата на фосфоорганичните инсектициди и е силно отровен. Отравянето с „Каунтър” може да бъде фатално при поглъщане, вдишване и дори контакт с кожа и очи. До края на 2009 г. инсектицидът е бил разрешен за употреба само от или под контрола на агроном със специалност “растителна защита”.

„Кратко проучване показа, че препаратът е достъпен в съседна Гърция въпреки европейската забрана. У нас се внася нелегално в големи количества от производители на земеделска продукция,” обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи”.

„За съжаление, този не е единственият препарат, който се внася криминално у нас. Имаме данни за нелегален внос на стрихнин от Румъния, както и на силно действащи отрови против гризачи от страните от бившия Съветски съюз", пояснява тя.

Според „Четири лапи” отравянията на животни са придобили изключително масов характер през последните години. Жертви са не само бездомни животни, но също така диви животни и защитени видове. Проучванията сочат, че най-често се използват пестициди и препарати срещу гризачи. Засега все още няма задържани и осъдени за разпространение на отровни примамки, няма сериозни санкции и за нелегална търговия със забранени препарати.

„Вносът, търговията и употребата на забранени отровни препарати би трябвало да се третират като престъпление, независимо дали има пострадали или не. Цяло чудо е, че при тази масова употреба на силно действащи отрови, жертвите сред хората се броят на пръсти,” коментира д-р Иванова.

"При умишлено тровене примамките се разхвърлят произволно около местата, обитавани от животните. Когато това е населено място, опасността храната да попадне в ръцете на възрастен или дете е огромна. Децата са изключително застрашени, тъй като при тях фаталната доза е много по-малка, отколкото при възрастните и дори вдишването или докосването на отровата може да доведе до необратимо увреждане на организма или дори до смърт.”

Според специалистите от „Четири лапи” трябва да бъдат предприети спешни мерки за органичаването на употребата на отровни вещества, за да не се стигне до по-голяма трагедия от тази в Гоце Делчев. От организацията апелират за затягане на контрола върху разпространението на опасни пестициди и препарати срещу гризачи чрез въвеждане на регистрационен режим, при който всеки краен клиент да е задължен да предоставя на търговеца личните си данни.

Сред останалите неотложни мерки са налагане на пълна забрана за продажбата на силно действащи отрови на открито и в неспециализирани магазини, включване на част от опасните препарати срещу гризачи в групата на забранените за употреба от хора без нужната квалификация и разработване на ясна процедура на разследване на случаите на отровителство – от приемането на сигнала до обезопасяването на средата след приключване на огледите.

 

КОМЕНТАРИ

ХЕИ14:35 - 29.03.2013
Кой нормален човек яде отпадъци от храна,намерени на улицата? При това да си ги "дели" с кучето си....Ами те кучетата ядат и лайна...и тях ли си делят ?
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK