Борисов разговаря за коронавируса с президента на Кипър

Снимка: МС

Кипърският президент е в България по покана на Румен Радев

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. Двамата лидери изразиха загриженост от разпространението на вируса COVID-19 в Европа. Бойко Борисов и Никос Анастасиадис бяха категорични, че е необходима отлична координация между европейските институции, за да се отговори адекватно на глобалното предизвикателство.

По време на срещата между Борисов и Анастасиадис бяха обсъдени ползотворните българо-кипърски отношения. В контекста на 60-годишнината от установяването на дипломатическите връзки между двете страни беше отбелязано разширяването на контактите в политическата, икономическата и културната сфера. 

„Република Кипър остава важен търговско-икономически партньор на страната ни и е сред водещите инвеститори у нас. Необходимо е да търсим още възможности за увеличаване на търговския обмен“, посочи по време на срещата премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира и върху разширяването на потенциала в секторите земеделие, туризъм, енергетика, култура, образование и наука, корабоплаване. 

Фокус на срещата между българския министър-председател и президента на Кипър беше и сътрудничеството в областта на енергетиката. Премиерът Борисов заяви, че изграждането на газовата връзка Гърция-България е от ключово значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа. Интерконекторът ще даде възможност и за внос на газ от LNG терминала на северното гръцкото крайбрежие и планирания Източносредиземноморски газопровод. „В този контекст енергийното партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция е стратегическо“, допълни още министър-председателят Борисов пред президента на Кипър Анастасиадис. 

По време на срещата българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни подкрепя подписаното споразумение между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed. „Този енергиен проект има мащабно геополитическо значение за развитието на региона и на Европа“, посочи още министър-председателят Борисов. 

По време на разговора премиерът Бойко Борисов и президентът на Кипър Никос Анастасиадис обсъдиха и актуални европейски теми, сред които миграцията, разширяването на Западните Балкани, Многогодишната финансова рамка и изменението на климата.

Енергийната диверсификация в Югоизточна Европа и приобщаването на България към съвместните проекти на Израел, Кипър и Гърция за бъдещи доставки на природен газ от Източно Средиземно море за Европа обсъдиха президентът Румен Радев и неговият кипърски колега на среща на „Дондуков“ 2. 

По думите на Румен Радев, България е естествено продължение на бъдещата газопреносна инфраструктура от Средиземноморието към Източна Европа. България подкрепя споразумението между  Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода „EastMed“, който е от голямо  значение за енергийната диверсификация на региона и на Европа.

Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз трябва да отразява амбициите за единна и дееспособна Европа. Необходими са ефективна кохезионна и селскостопанска политика, за да се постигне реално икономическо и социално сближаване на страните в ЕС. Тази обща позиция заявиха президентите на България и на Кипър. Според Румен Радев и Никос Анастасиадис ЕС е силен само когато отстоява основополагащи ценности като солидарност и единство. Затова следващата Многогодишна финансова рамка трябва да намери дългосрочни и трайни решения на предизвикателствата пред съюза. „Икономическото и социалното сближаване на страните в ЕС е задължително условие за съхраняване на единството в Европа“, подчерта на срещата Румен Радев.

Перспективите за последващо задълбочаване на икономическото и търговско партньорство между България и Кипър бяха сред темите на срещата на двамата президенти. Кипър е сред големите инвеститори в българската икономика с инвестиции около 2 млрд. евро, но двустранният стокообмен от 200 млн. евро. годишно не отговаря на възможностите на бизнеса, бяха единодушни двамата президенти. Като сектори с потенциал за разширяване на партньорството бяха откроени индустриите на информационните, финансови и иновационни технологии, науката, стартиращите предприятия, туризмът, отбранителната индустрия. „Кипър е сред водещите инвеститори в България, но заедно можем да бъдем по-ефективни и създаването на съвместни предприятия е отлична предпоставка за опериране на трети пазари“, заяви държавният глава Румен Радев. И двамата президенти бяха единодушни, че българо-кипърският бизнес форум, който ще се състои утре в София, ще даде нов тласък на контактите между бизнес средите и икономическия обмен между двете държави.

Обсъдено беше и потенциално сътрудничество на Кипър в рамките на регионалната инициатива „Три морета“ за насърчаване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

По време на срещата двамата държавни глави потвърдиха подкрепата си за европейската перспектива за страните от Западните Балкани, което има  ключово значение за стабилността и сигурността не само на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз.

Обща беше и позицията за необходимостта от по-ефективна миграционна политика на ЕС и оказване на подкрепа за страните по външните за съюза граници.

Задълбочаването на образователното, научно и културно сътрудничество между България и Кипър укрепва двустранните приятелски връзки, отбелязаха още президентите Румен Радев и Никос Анастасиадис. Около 300 кипърски студенти учат в България и техният брой може да се увеличи, заяви българският държавен глава. Румен Радев изказа благодарност за създадените условия за успешната интеграция и гарантиране на трудовите права на 25-хилядната българска общност в Кипър, която успява да съхрани културата си. Общо девет са училищата в Кипър, в които се изучава български език, заяви Никос Анастасиадис. Той посочи, че във връзка с 60-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави в Кипър се планират различни прояви за българската общност и за кипърските граждани, които са завършили образованието си в България.

На срещата на двамата президенти беше обсъдено развитието на Кипърския въпрос и бе изразена обща позиция за търсенето на устойчиво  решение в съответствие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

 

Снимка: Президентство

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK