Премиерът уволни зам.-здравния министър Гергана Павлова

снимка: БГНЕС

Със своя заповед министър-председателят Бойко Борисов освободи днес от поста заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Решението на премиера е по собствено усмотрение, се посочва още в съобщението. Тя бе назначена на поста през април 2010 г.

"Считам, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата и защо сме допуснали това да бъде така - едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня. Това тя трябва да го обясни, не аз", заяви Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". 

По думите му той е разпоредил, когато има проблем или обществено питане, министрите или заместник-министрите да обясняват това, което ги питат. "За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява Здравната каса. Като има проблем, излизаш и казваш – ето по този начин аз ще го направя – публично, прозрачно, и ще ви докажа, че това е така или не е така, коментира Борисов.

Гергана Павлова е бивш служител във фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма". Според публикации в пресата в качеството си на зам.-министър тя е можела да влияе върху цените на лекарствата, които закупува НЗОК. В здравното министерство тя отгаваряше за лекарствата и доставката им до болниците. Разследване на TV7 показа, че "Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарствата си у нас в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън ЕС.

През лятото на миналата година фармацевти поискаха оставката на Павлова и обвиниха здравното министерство, че се опитва да прокара лобистки промени в Закона за лекарствата, които не са в интерес на пациентите.

След оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева някои медии пък съобщиха, че и именно Гергана Павлова ще наследи освободения пост.

СДС поиска оставката на министъра. Същевременно от СДС обявиха, че имат информация за проверка от ЕК по отношение на заместник-министър на здравеопазването за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания, предаде БТА.
 
Сини депутати са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от Министерството на здравеопазването през последните 5 години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

От СДС поискаха министърът на здравеопазването Стефан Константинов да подаде оставката си заради скандалите с бонусите в неговото ведомство. Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков твърди, че министърът е излъгал, че 90% от парите, раздадени като бонуси през 2011 г., са били за спешната помощ и е въвел в заблуждение българските граждани. Сините смятат, че Константинов се е опитал да прикрие къде точно са отишли раздадените в Министерството на здравеопазването 2,5 млн. лева като бонуси.

Самият Стефан Константинов коментира отстраняването на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова и посочи, че вероятно решението е продиктувано от желанието за максимална прозрачност и от това да няма абсолютно никакви съмнения, предаде БТА. "Споделям, че Министерството на здравеопазването трябва да е безупречно", допълни министърът. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK