Премиерът: Строим нови църкви и джамии, за да може в смесените райони да има етническа толерантност

Снимки: МС

Той разгледа ремонтите на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград

"Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят.

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.

„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“. Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.

Народният представител от Разград Десислава Атанасова, която бе заедно с премиера Борисов, информира, че по социално-икономическите антикризисни мерки на правителството в региона са изплатени над 5 милиона лева в помощ на хората и на бизнеса и са запазени близо 2000 работни места. През 2017 година кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в Разград.

В рамките на две години други 2,1 млн. лв. са отпуснати по бюджета на общината за подобряването и на по-малките населени места на нейна територия, включително за  ремонти на улици, читалища, детски площадки. Община Разград е подкрепена от правителството и през 2019 година с общо 300 000 лева за инфраструктура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK