Атанас Пеканов: Бих приел покана от Василев и Петков, но в зависимост от политиките им

Снимка: БТА

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде финализиран от служебен кабинет, каза още служебният вицепремиер

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов е поканен на разговори с президента Румен Радев за бъдещ служебен кабинет, а ако случайно получи покана за нов проект от Асен Василев и Кирил Петков, би приел, но в зависимост от техните политики. Това разкри самият той пред bTV.

"Все още не сме провели тези разговори, предстоят да се случат в следващите дни. Аз съм поел ангажимента в този служебен кабинет, всичко зависи от бъдещите ни разговори с президента, за да го поема и в следващия", каза Пеканов.

Вицепремиерът увери, че не е запознат дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев готвят свой политически проект, но заяви, че такъв би получил подкрепа в зависимост от политиките, които ще бъдат заложени в него.

"Подкрепям Кирил Петков и Асен Василев", добави той. Не мога да коментирам конкретни проекти, отговори Пеканов на водещата Мария Цънцарова. Тя го попита: "Ако получите покана от тях, бихте ли обмислили". А той коментира: "Както казах, зависи от политиките".

Ден по-рано служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира бъдещото си участие в политиката, след като и той, и колегата му по финансите Асен Василев не отрекоха, че е възможно да се включат в нов проект.

Дори премиерът Стефан Янев заяви, че би гласувал за тях и допусна да подкрепи такъв проект, което пък предизвика реакция от БСП - подкрепя ли и президентът Румен Радев, който назначи служебния кабинет, такъв нов проект. От левицата, която го издигна и с чиито гласове той беше избран, заявиха, че едва ли много социалисти са доволни от заявлението на Янев.

В момента пред нас има много проблематични теми - една от тях е Планът за възстановяване и устойчивост. Смятам, че в рамките на служебния кабинет успяхме да подобрим текущата му версия, но очевидно той няма да дочака редовно правителство, защото ние имаме нужда от тези средства и един бъдещ служебен кабинет трябва да финализира и подаде този план към Брюксел, каза още Пеканов. Служебният вицепремиер обаче не може да гарантира, че настоящото правителство ще има техническото време, за да подаде настоящия вариант на плана към ЕК.

Планът не е перфектен, той винаги може да бъде надграждан, но смятам, че има относителен консенсус, че трябва да се върви към финализиране и изпращане. Най-добрият план е изпратеният план", добави той.

Според Пеканов има две големи теми, по които предстои да бъдат водени дискусии с Европейската комисия в двумесечния срок след подаването на плана - декарбонизацията, въглищните региони и тяхното бъдеще, както и върховенството на закона.

"Парите не са под риск, но е време да ги поискаме, защото все пак планът е за възстановяване. Рискът е за проектите, които трябва да започнат да се случват в следващите пет години", разясни още той.

Пеканов уточни още, че най-рисковият проект, заложен вътре, е бил този за "Напоителни системи", който реално е "спъвал" изпращането на плана. След дискусии със земеделския бранш обаче част от средствата ще бъдат пренасочени в други сфери, за да бъдат спасени.

"Земеделските производители и животновъдите може би са разочаровани, защото преди им е дадено едно празно обещание по този проект за едни 850 милиона лева, а сега цялостните средства според тях са намалени до 500 милиона лева, но аз казвам, че това са пари, които наистина ще получат", увери вицепремиерът. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK