Премиерът Герджиков: За пет дни на „Ечемишка” се свърши работа за пет години

Снимки: Правителствена пресслужба

„За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години” – така министър-председателят Огнян Герджиков коментира направеното за обезопасяване на тунел „Ечемишка” на автомагистрала „Хемус”, който днес отново беше пуснат в експлоатация.

Премиерът Герджиков подчерта, че краткото време, в което са извършени ремонтните дейности, е било от изключителна важност, защото в противен случай Северна България е щяла да остане задълго със затворени транспортни връзки.

Той изрази благодарността си към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов за създадената организация и на специалистите, осъществили ремонта.

„Всички строители, които работиха денонощно, ще ги поканя в Министерския съвет да изразя лично моята благодарност към тях”, каза министър-председателят.

Министър Попниколов се извини за неудобството, причинено от затварянето на съоръжението, но подчерта, че по-важно в случая е било осигуряването на безопасното преминаване през него. Той допълни, че има и други тунели в критично състояние.

„Възложил съм анализ на риска до 15 февруари с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им”, съобщи министърът на регионалното развитие.

Тунел „Ечемишка” беше затворен след трагичен инцидент на 5 февруари. Специална експертна комисия, назначена от АПИ, предложи техническо решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност.

При 24-часов режим на работа беше демонтирана старата осветителна конструкция като бяха премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK