Премиерът Бойко Борисов откри регионалното депото за битови отпадъци край Разлог

Снимка: Infomreja.bg

Днес бе официално открито регионалното депо за битови отпадъци край разложкото село Баня. То ще обслужва близо 60 000 души от четирите общини Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

Лентата прерязаха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, екоминистърът Ивелина Василева, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, градоначалникът на Банско Георги Икономов и зам.-кметът на Разлог Иван Гюров.

"Регионът ви става все по-хубав и все по-чист. След пускане в експлоатация на депото районът ще стане още по-красив и търсен от туристите заради уникалната си природа и местоположението си между планините Пирин, Рила и Родопите", обърна се премиерът към жителите на Разлог. Той припомни, че проектът беше пред провал през 2013 г., но беше спасен с допълнително финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ.

Депото в Разлог струва общо 12,8 млн. лв., от които 11,8 млн. лв. са безвъзмездно финансиране. Досега жителите на четирите общини депонираха отпадъците си в старото сметище на Разлог, което през лятото създава големи екологични проблеми – отпадъците се разпалват под повърхността, в резултат на което се обгазяват Разлог и село Баня с остра и задушлива миризма.

„Започваме да рекултивираме старото депо. За региона в момента се проектира. Единственото обещание, което си го движа, но е трудно, завършат ли проекта – обещал съм газ да докараме до Банско и Разлог, зимно време смогът да изчезне. Проектира се, не съм го забравил и си го гоня и този проект“, каза още Борисов.

„С депото се решава един тежък екологичен проблем. Функционирането на депото ще доведе до по-добри условия за живот на жителите от четирите общини, както ще бъде улеснена и туристическата индустрия  и гостите на региона“, заяви и кметът Красимир Герчев. Той допълни, че Община Разлог е подготвила проект за рекултивация на старото депо, който ще стартира съвсем скоро.

Премиерът Борисов подчерта, че всички поети ангажименти за региона по отношение на пътната инфраструктура са изпълнени. „Сега правим пътя за Баня, до Рилския манастир ще пуснем изцяло нов път до две седмици, за Мелник - също”. Той добави, че се строи и участъкът от автомагистрала „Струма” от Сандански до Кресна, като в близките дни ще започне и отсечката Благоевград - Кресна.

Борисов отново изтъкна успеха на националната програма за саниране, която определи като „абсурдно социална, каквато няма в Европа”. „Това означава средно по 10 хил. лева подпомагане на семейство. Благодарение на програмата се правят покривите, дограмата, саниране, изолация, входът, стълбищата – абсолютно без пари”, каза премиерът.

Борисов обърна внимание, че това се прави в година, в която правителството е платило 1,2 млрд. лв. за американските централи, отделно за проекта „Белене” и други 3,7 млрд. заради фалита на КТБ. „Това са 6,2 милиарда лева живи пари – заради правителствата на Орешарски и назад. Аз не съм подписал нито един договор, а по милиард на година даваме на хората по програмата за саниране”, заяви министър-председателят.

Депото в регион Разлог гарантира екологично устойчиво депониране на отпадъците. На територията на депото се предвижда и площадка за уиндроу компостиране на събираните от четирите общини зелени отпадъци. Крайният продукт от компостираните растителни отпадъци ще се използва за заместител на хумуса при бъдеща рекултивация на клетките на депото, както и при рекултивация на площите от закритите минно-добивни предприятия в областта.

Литургия отслужиха отец Янко Русков, отец Димитър Белчин и свещеници от Разложката епархия.

Церемонията уважиха още Ренета Колева – изпълнителен директор на ПУДООС, Георги Андонов - народен представител в 43-то Народно събрание, кметът на Белица Радослав Ревански, заместник-кметът на Якоруда Магдалена Богданова, общественици, жители и гости на Разлог.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK