Благоевградчани почетоха 111 години от обявяването на Независимостта на България

Снимки: Община Благоевград

Церемонията се състоя пред паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 111 години от обявяването на Независимостта на България.

Церемонията се състоя пред паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната.

В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, народният представител Даниела Савеклиева, председателят на Общинския съвет – Радослав Тасков, представители на политически партии, образователни дейци и граждани.

Традиционно, церемонията започна с химна на Република България, изпълнен от Биг бенд – Благоевград. Възпитаниците на Природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - Димитър Борумов и Антон Велев, прочетоха манифеста, с който е обявена Независимостта, и припомниха част от националната ни история.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици”, княз Фердинанд със специален манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ.

Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация.

След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK