Премениха кратунки в Пижо и Пенда! Хит сред кюстендилци са мартениците от вълна

Снимки: Infomreja.bg

Кюстендилци масово предпочитат да закупуват мартеници, изработени от домашна вълна. Най-търсени са гривните, които са малко по-скъпи от стандартните и се предлагат на цени от 1.50 лв. до 2 лв. По-възрастните пък залагат предимно на Пижо и Пенда, като отново държат те да са изработени от вълна.

„Смята се, че тези мартеници носят много здраве и човек като ги сложи ще бъде късметлия през цялата година. Аз от тях продавам най-много. Иначе започнах да се занимавам мартеници преди 10 години и така до днес. Цяла зима събирам материали, плета и с нетърпение излизам през февруари на площад „Велбъжд““, обяснява 68-годишната Антоанета от Кюстендил.

Тя казва, че за месец от продажбата на мартеници изкарва около 400 лв. С тях подпомага иначе ниската си пенсия от 200 лв.

Друга от търговките на централния площад „Велбъжд“ пък обяснява, че китайските мартеници масово подбиват цената на ръчно изработените.

„Аз вися тук по цял ден и не мога да изкарам пари за наема. Да не говорим, че се навъдихме страшно много мартеничари“, твърди друга възрастна жена в центъра на града.

През тази година в истинска атракция се превърнаха Пижо и Пенда, изработени от крутинки и пременени в народни носии. „Хората страшно много ни се радват. Аз започвам изработката на моите кратунки още през октомври. Съдя ги, бера ги, суша ги, лакирам ги и накрая ги обличам в народни носии. Всяко едно нещо излиза от моите ръце, изработено с много любов и желание. Правя го за хората, за да виждам усмивките им. При нас най-търсени са декоративните мартеници, които се продават на цени от 10 лв. и достигат до 30 лв. Кюстендилци не се пазарят, просто виждат моите момичета и момчета и купуват“, обяснява и 67-годишната Василка Станкова, която е от Бобов дол, но всяка година продава уникални ръчни изделия в Кюстендил.

Иначе сред нестандартни мартеници се срещат и плетени терлици за най-малките. Истински хит са и гривните с имена, тези с футболни отбори и анимационни герои.

На почти всяка сергия в областния град могат да бъдат видяни и мартенички – прасенца, посветени на Годината на свинята.

Репортерска проверка на ИНФОМРЕЖА показва, че през т. г. Община Кюстендил е издала 78 разрешителни на търговци за продажба на мартеници.

Наемът е в размер на 1.50 лева за кв. метър търговска площ.

Най-често кюстендилци продават мартеници на централния площад „Велбъжд“, площад „Първи май“ и централната улица „Цар Освободител“.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТОМРЕЖА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK