Премахват Гугъл+ заради изтичане на лични данни

Снимка: Infomreja.bg

Интернет гигантът „Гугъл” обяви, че ще прекрати съществуването на потребителската си социална мрежа Google+, след като стана ясно, че данните на до половин милион потребители може да са попаднали в ръцете на трети страни заради програмна грешка, която е останала незабелязана повече от две години, съобщават световните агенции.

Става дума за бъг, появил се при мащабно обновяване на социалната мрежа през 2015 г. Незащитени са се оказали имената, имейлите и данните за работните места, пола и възрастта на стотици хиляди души.

В публикация в блога си компанията посочи, че е открила пробива през март и няма данни за злоупотреби. От днешна публикация на вестник „Уолстрийт Джърнъл” (платен достъп) стана ясно и че „Гугъл” съзнателно не са разгласявали информация за проблема заради опасения от проблеми с интернет регулаторите.

Според новите регламенти за личните данни в ЕС интернет компаниите трябва в срок до 72 часа да уведомят властите за подобен теч, освен ако не е сигурно, че потребителите не са в риск. Изданието е стигнало до вътрешна комуникация на „Гугъл”, в която се коментира, че случаят може да се сравни със скандала с „Кеймбридж Аналитика” и „Фейсбук” от преди година.

Сред мерките, които компанията обяви след публикацията, са преориентиране на неуспешната и без новия скандал Google+ изцяло към бизнес потребителите и по-висока защита на пощенската услуга Gmail./бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK