Димитър Попов: Спасените от измръзване щъркели са били на ръба на оцеляваното

Колаж: Infomreja.bg

Председателят на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците - Димитър Попов, специално за ИНФОМРЕЖА отговори на няколко важни въпроса относно най-коментирата тема в социалните мрежи, а именно за спасените от измръзване от Сафет Халид от главнишкото село Зорница пет щъркела.

Добрият човек отстъпи къщата и леглото си на щъркелите, с която постъпка взриви обществото, което заслужено го нарече „герой“.

Като специалист в тази област попитахме природозащитника от Гоце Делчев какви трябва да са от тук нататък грижите за петте щъркела за да бъде гарантирано тяхното оцеляване, същевременно запазени инстиктите им за оцеляване и способностите им сами да намират храната си.   

Ето какво сподели пред ИНФОМРЕЖА Попов:

„Щъркелите са птици, които издържат на студа, но при екстремна промяна на времето или продължително застудяване с отрицателни температури, понякога бедстват. Явно щом са били оставени да бъдат хванати, те са били на прага на оцеляването си.

Не е добре обаче да бъдат хранени от хора, може да се дава подходяща храна, но без да разбират, че се дава от хора, тъй като могат да се превърнат в домашни питомци, както се случи със щъркела в сатовчанското село Кочан.

Птиците губят инстинкта си за оцеляване и стават неспособни сами да си намират храна. Човешката намеса трябва да е само в краен случай иначе се пречи на естествения подбор. Знаем, че в природата има такъв и важи за света на животните, за разлика от света на хората.“

Сафет Халид и неговите близки вече са се свързали със зелените телефони на РИОСВ, всяка област има такъв свой телефон.

Председателят на гоцеделчевския клон на Дружеството за защита на птиците в България е убеден, че негови колеги от региона, където са били спасени щъркелите, са оказали вече необходимата методическа и друга помощ на спасителя им Сафет Халид.

Той призна, че от вчера утринта са му писали много загрижени за съдбата на петте щъркела, които също са искали съвет дали спасените птици ще оцелеят домашните условия, при които им се е наложило да бъдат отглеждани докато се възстановят.  

За пореден път бе доказано, че човешката добрина и съпричастност са безгранични!

През целия ден най-актуалната и най-коментирана тема, която обсъждат със загриженост и признателност хиляди българи в социалните мрежи, се оказаха петте спасени от измръзване щъркела.

„Елитът“ на обществото да погледне този човек, погледнете го добре и го запомнете! Човек който притежава сърце, спасява живота на пет щъркела! Човек, който няма пари, няма коли, няма лукс, но има сърце, това е примерът за нас, за децата ни, това е ЧОВЕКАЪТ! Нищо друго няма значение, когато ти не си човек...ЧОВЕК от вътре не отвън! Респект, с удоволствие ти, човеко, ще си учител за децата ми!“, гласи един от многото затрогващи коментари към спасителя на петте птици.  

Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида Бял щъркел МОСВ също съветва гражданите, намерили птица в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на „зеления“ телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община.

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Това се извършва по определен законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция.

Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK