Преглеждат безплатно за артрит в Петрич

Снимка: Infomreja.bg

Петрич става част от Националната кампания на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит „Кажи не на страха, попитай ревматолог“.

В града ще бъде проведен безплатен скрининг за ревматични заболявания, който цели ранна диагностика и навременно лечение.

Петрич е седмият град в страната, в който гостува кампанията. Тя се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, под патронажа на Община Петрич, с подкрепата Национална здравноосигурителна каса, Институт за здравно образование.

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.  Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Затова в Петрич ще бъдат проведени безплатни прегледи на хора, при които има повишен риск от развитие на ревматични заболявания. Медицинският специалист, който ще извърши прегледите, е д-р Здравка Методиева. Тя е единственият ревматолог в Югозападна България, лекар с няколко специалности – ревматология, кардиология, физиотерапия и „Вътрешни болести“. Присъствието на такъв специалист в кампанията е огромен плюс за пациентите, които могат да получат комплексна диагностика и терапия.  Прегледът включва оценка на оплакванията, оглед на опорно-двигателния апарат, консултация по досегашни изследвания. Прегледите са за пациенти без поставена диагноза.

Записванията за безплатните прегледи се осъществяват на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки делничен ден между 10 и 17 ч. Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания и рака. Според статистика на Световната здравна организация в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. Ревматичните заболявания се откриват при всеки четвърти европеец. В България над 100 000 са хората с Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев, които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Ревматичните болести включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан.

Освен физическите страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите. Те значително затрудняват, а в отделни случаи правят невъзможно извършването на ежедневни дейности, като ходене, изкачване на стълби, приготвяне на храна, спазване на хигиена и др. Ревматичните заболявания намаляват работоспособността на боледуващите, а понякога водят и до загуба на работа. Необходимостта от непрекъснато лечение, несигурността и неопределеността, свързани с болестта предизвикват, макар и по-рядко, емоционални и психични проблеми. 

Част от симптомите при най-честите ревматични заболявания - Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит, включват:  подуване или болка в ставите; неравности, хлътвания или точки по ноктите; болка и скованост в гърба или болка в хълбока сутрин при събуждане, която се подобрява при раздвижване; сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути; отоци на две еднакви/симетрични стави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK