Прекратяват служебно регистрацията, ако колата не мине технически преглед

Снимка: PRESS.TV

Регистрацията на превозно средство ще се прекратява служебно, ако на годишния технически преглед се установят опасни повреди. 

Това решиха депутатите, които гласуваха промени в Закона за движението по пътищата на първо четене. След като автомобилът мине успешно прегледа, регистрацията му ще се възстановява пак служебно.

На технически преглед вече ще минават и мотопедите, високоскоростните трактори и превозните средства с атракционна цел. Предвижда се също удостоверенията за техническа изправност да се признават взаимно в случай на пререгистрация на вече регистрирано в друга страна-член на ЕС превозно средство.

Регламентира се и извършването на допълнителни технически прегледи в случай на временно спиране от движение на превозно средство, поради техническа неизправност възникнала след произшествие, при изменение в конструкцията на превозното средство, свързано с безопасността или опазването на околната среда или промяна в категорията му.

Предвижда създаването на специален орган по надзор, както и се предоставя възможност на контролните органи да извършват повторни проверки на техническата изправност. Обменът на информация между Министерството на вътрешните работи и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” за регистрираните пътни превозни средства и за проведените периодични прегледи за техническа изправност ще се извършва по електронен път. Предвидена е и глоба на лице, което манипулира километража. 

Срокът за промените между първо и второ четене бе удължен на 3 седмици.
 

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че приемането на промените в Закона за движение по пътищата за два месеца ще донесе щети за МВР в размер на 5 млн. 635 хил. лв. без ДДС. Причината е, че от началото на следващата година вече ще има един стикер за технически преглед, а не както е сега – един, който поставя КАТ и един от ДАИ, а заради унифицирания стикер, МВР трябва да смени всички изработени, поръчани и платени досега стикери.

Предложените промени в Закона за движение по пътищата са във връзка с въвеждането в българското законодателство на изискванията на Директива 2014/45/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година относно периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на моторните превозни средства и техните ремаркета и за отмяна на Директива 2009/40 ЕО. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK