Разкриха престъпна група за рекет и палежи

Снимка: МВР

Арестувани са 5-ма, сред които и служител на ДАНС

Схема за пране на пари в офшорни зони, изнудване, отвличане и противозаконно лишаване от свобода е разкрита от служители на ОДМВР – Пловдив. Подробности около успешната реализация бяха оповестени на брифинг днес с участието на директора на полицията ст. комисар Йордан Рогачев, административния ръководител на Окръжна прокуратура Румен Попов и наблюдаващия делото прокурор Славена Костова. 

До разплитането на действаща повече от една година схема за пране на пари от чужди сметки в офшорни зони се стигнало след проведени интензивни оперативни и процесуално-следствени действия от съвместни екипи от прокурори и следователи към Окръжна прокуратура – Пловдив и служители от отделите “Криминална полиция” и “Икономическа полиция” в дирекцията на МВР.

Активно съдействие е оказано от страна на председателя на Държавната агенция “Национална сигурност” и ръководителя на дирекцията й “Вътрешна сигурност”. Първоначалната работа стартирала на 19 септември във връзка с възникнал пожар със значителни материални щети в магазин за моторни автомобилни масла на бул. “Дунав” в Пловдив.

В рамките на досъдебното производство били събрани доказателства, че запалването е предизвикано умишлено с цел сплашване на собственика на имота. Версията се потвърдила и от факта, че два дни по-късно пловдивчанинът получил заплахи по телефона с искане да възстанови 39000 евро, които според авторите на съобщението, бил откраднал от тях.

Пред полицаите мъжът разказал, че сумата била изтеглена по негово предложение от сметка на дружество, на което негов познат е станал фактически собственик, след като подписал документи в кантора в София. Преди да бъде извършен палежът на 9 септември била отвлечена майката на собственика на фиктивната фирма. Извършителите пристигнали в дома на жената в село Войводиново с три автомобила от София, заплашили я с пистолет, нанесли й побой и противозаконно я лишили от свобода няколко дни.

Оказало се, че по този начин двамата са засегнали икономическите интереси на въпросната кантора с 34-годишен управител, която основно се финансирала от регистрация на дружества с фиктивни собственици. За т.нар “бушони” били издирвани представители с нисък социален статус, за да подписват без проблем съответните документи на тяхно име.

Подборът ставал след получаване на личните им данни – ЕГН, имена, адреси, от служител на ДАНС, който системно правел нерегламентирани справки в информационните масиви на МВР в услуга на кантората. Впоследствие “кухите” фирми били захранвани с пари от реални собственици от чужбина, които давали указания за предмета на дейност. По така действащата схема са били създадени стотици подобни дружества, които впоследствие са вливани в офшорни.

При влизане на разследващите в сградата на фирмата е бил направен неуспешен опит от всички нейни служителите да унищожат веществени доказателства - документи, флаш памети, изтриване на съобщения в информационната мрежа.  По данни на прокуратурата, управителят на дружеството лично е писал заплашителните съобщения и е участвал в отвличането, заедно със свои подчинени. Той е ръководил и криминалната, и финансовата дейност на дружеството.

С полицейска заповед са задържани петима мъже, сред които 34-годишният управител и служителят на ДАНС. На четирима от тях Окръжен съд – Пловдив е постановил мярка за неотклонение “задържане под стража”, а един е с парична гаранция и забрана за напускане на страната.

За издирване са обявени 7 души – двама, свързани с палежа, двама, участвали в отвличането и лишаването от свобода на жената, служител на дружеството, който се укрива и личният шофьор на управителя.

 

КОМЕНТАРИ

Ivan16:46 - 29.04.2020
Защо са атакували магазин, продаващ <a href=https://oils.orbico.bg/>моторни масла</a>?
Petar16:44 - 29.04.2020
Изгорели ли са моторни масла на този дистрибутор: https://oils.orbico.bg/
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK