ГЕРБ видяха 15 млн. лв. пропуснати акцизни приходи от бездимни цигари

Снимка: Infomreja.bg

Управляващите от ГЕРБ готвят поскъпване на бездимните цигари, които придобиха популярност у нас през последните месеци.

От бранша се възмутиха от очертаващата се промяна в разпоредбите в средата на годината, а наблюдатели заподозряха лобистки натиск от страна на производителите на конвенционални тютюневи изделия. В партията на Бойко Борисов обаче са категорични – мярката е единствено с цел повече приходи в бюджета.

„Това би било безпрецедентно в ЕС. Както като време в което се прави такава промяна, така и като нива на облагане. Това са бездимни тютюневи изделия и те трябва да бъдат облагани диференцирано. Не си спомням да е имало промяна на акцизни ставки в средата на годината. Обикновено влизат в сила от следващата фискална година, така, както се случи и миналата година”, коментира Верджиния Джевелекова, представител на вносителите.

Според нея кутията бездимни цигари ще поскъпне от 5,50 лв. на 10 лв., което за част от потребителите ще означава връщане към старите папироси, а за други – обръщане към контрабандните алтернативи. Всичко това – без особен резултат за бюджета.

Далеч не на такова мнение е председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. „Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв. 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.”, заяви тя пред камерата на bTV.

По думите й при определянето на акциза в края на миналата година бездимните цигари са били подценени и от 1% дял до момента са скочили до 1,4% с перспективата да станат 1,6% до края на 2018 г. Според нея така се е получила ситуация, в която „бюджетът дотира всяка кутия”.

На въпрос защо изведнъж България тръгна да става първата страна в ЕС, която изравнява бездимните цигари с обикновените, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният ефект от тези изделия и вероятно ще има промени в евродирективите.

„Цифрата „10 лева” е абсолютно некоректна. Разликата в цената на цигарите е 2,50 лв. т.е. при цена от 5,50 лв. максимум 8 лв.”, пресметна депутатът от ГЕРБ. Тя отбеляза, че ако производителите искат да продължат да налагат продукта си, могат да отстъпят част от своята печалба.

Тя нападна и потребителите: „Не съм съгласна като данъкоплатец непушач, моите пари да отиват за дотиране на едно изделие, употребявано от шепа хора – това не са социално слаби хора, за да го пушиш, трябва да направиш една инвестиция от 200 лв. за устройството. Тези хора са много шумни и вдигнаха темата по медиите”.

Според нея и Министерството на здравеопазването трябва да се включи в дебата, защото бездимните цигари в момента не са забранени на закрити обществени места.

В края на интервюто, Менда Стоянова посочи, че нашата страна е подала заявката си за едновременно влизане в „чакалнята” на еврозоната и в банковия съюз, като на 12 юли трябва да има решение в Брюксел. Ако оценката е, че като икономика и институции не сме годни за „сърцето” на ЕС, управляващите ще искат конкретни мотиви.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK