Преизбраха Христо Абаджиев за председател на ТД "Осогово" - Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Преизбраха председателя на Туристическо дружество "Осогово", Христо Абаджиев. Това стана по време на отчетно-изборно събрание на Управителния съвет, проведено в голямата зала на НЧ "Братство-1869".

Абаджиев ще ръководи организацията в Кюстендил още 5 години. Местата си за следващия мандат запазиха и членовете на Управителния съвет и Контролната комисия. За делегат на конгреса на Българския туристически съюз бе избрана Силвия Михова, секретар на дружеството.

Ръководството на ТД „Осогово” награди 15 туристи ветерани с юбилейни награди, сред тях и Мария Джумалиева, която през тази година ще празнува своя 90- годишен юбилей.

Преди да започне същинската част на мероприятието всички присъстващи почетоха паметта на доайена Стефан Иванов с едноминутно мълчание.

Форумът бе открит с няколко туристически песни, възпяващи българската природа, които бяха изпълнени от хор „Туристическо ехо” към дружеството. Росица Борисова беше водеща на събранието, а председателят Христо Абаджиев прочете отчетния доклад, който подробно отразяваше дейността на ТД „Осогово”. Контролният съвет на дружеството също даде свой отчет. На събранието беше приет проектобюджетът за 2017 г.

Присъстваха 99 членове от 164, съобщи Силвия Михова, секретар на родолюбивото дружество. Присъстващите чуха за постигнатите успехи през изминалите 5 години. За периода бе учреден вело клуб „Гайда”, воден клуб „Струма- 2012”, Спортен клуб по ориентиране, с който членове и приятели на дружеството изкачиха връх „Руен” в Осоговската планина, който е висок 2251 м.

Гордостта на планинарите е призът „Кристален еделвайс” за организиран туризъм с отговорник Силвия Михова. Презентации на книги са направени в Драматичния театър, както и фотографска изложба със снимки от различните маршути и покорени върхове. Раздадени са песнопойки на всички членове на дружеството и са създадени секции за деца и младежи, като туризмът е бил застъпен в Първо ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”, Четвърто ОУ ”Иван Вазов”, Пето ОУ ”Христо Ботев”, създадено е и училище по културизъм.

Организиран е скаутски лагер в планината „Осогово”, а на конкурс за най-добра украса на бивак са спечелили осоговските туристи на язовир „Копринка” . Проведени са и четири семинара, свързани със защитените местности и територии.

Проведен е конкурс на тема „Опознай гората, за да я обикнеш”. Клубът на туристите ветерани провежда системни излети на българска и чуждестранна територия в Македония, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина, където развява националните знамена, изкачват и връх „Триглав”.

Правят се екскурзионни летувания в Рила, Стара планина, до резервата „Сребърна”, Перперикон каменните гъби, пещерата преходна, новооткритата пещера „Венеца”, „Пръскалото” до Охридското езеро”. Най-малкият участник е бил на 7 години, но дружеството е успяло успешно да развие младежкия и ученически туризъм, за което Силвия Михова получи похвала от председателя на ТД "Осогово", Христо Абаджиев.

Градинката пред паметника на Людмил Янков и Стоян Наков е засадена с дървета, получени от РДГ-Кюстендил с директор инж. Здравчо Тодоров. Членове на дружеството редовно почистват и планината, като констатират, че боклукът в чувалите значително е намалял.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK