Преглеждат безплатно за рак в Кюстендил и Дупница

снимка: infomreja, архив

Проект „СПРИ и се прегледай“ на Министерство на здравеопазването ще бъде реализиран на територията на градове от цялата страна, като в тях попадат Кюстендил и Дупница. Проектът цели трайното намаляване на смъртните случаи от онкологични заболявания чрез ранното откриване на случаите на рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво.

Проект „СПРИ и се прегледай“ предвижда да проведе 400 000 скринингови прегледа за трите вида рак до края на годината. Те се изпълняват в съответствие с европейските препоръки за борба с онкологични заболявания от 2003 г.

Предвидените дати за Дупница са в периода от 26 до 29 август. На срещата ще бъдат прожектирани информационни филми и клипове за проекта, както и презентация, с помощта на които проектът да бъде представен на хората по възможно най-достъпен начин. Ще има възможност за въпроси и отговори. Ще бъдат раздавани и информационни и рекламни материали. След срещата на площада ще бъде разположен брандиран автобус. Информационните клипове и филми ще бъдат излъчени отново, този път пред значително по-голяма публика.

В Кюстендил пък вече започна разпращането на писма до жени в рисковите групи, които имат възможността да се изследват. Единствения проблем е, че на посечения интернет адрес на Министерство на здравеопазването не са упоменати медиците, които са включени в разработката.

Проектът  на МЗ е с продължителност 55 месеца като общият бюджет е 19 558 281 лева. 

Целевата група за скрининг на рака на маточната шийка е жени на възраст от 25 до 60 години. Целевата група за скрининг на рака на млечната жлеза е за жени от 50 до 69 години. Целевата група за скрининг на рака на дебелото и правото черво са жени и мъже, навършили 50 годишна възраст.

снимка: infomreja, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK