Намалиха общинските наеми в Благоевград, обсъждат по-стори мерки

Снимка: Infomreja.bg

Ансамбъл „Пирин“ отново на дневен ред на сесията на ОбС

Представител от всяка партия в ОбС-Благоевград, ще дискутира с кмета Румен Томов мерките срещу пандемията, които да облекчат здравната система в общината и да предпазят жителите на града.

На сесия на Общинския съвет днес бе изразено предложение за налагане на вечерен час за непълнолетните, както в община Гоце Делчев и Кресна.

Съветниците се обединиха около закупуването на апарат за кръвна плазма и „мобилна“ лаборатория за вземане на проби от хора със симптоматика.

Обмисля се и допълнително възнаграждение за медицинския персонал в благоевградската болница. 

Единодушно бе прието и предложението, внесено за гласуване от кмета Томов, за намаляване на наемите на общинските офиси с 20% и на търговските площи с 30%. Това ще струва на Общината 100 000 лв. Мярката ще важи до края на март, а наемателите не трябва да са длъжници, за да отговарят на условията за намалението.

На сесията бе дискутирано отворено писмо, изпратено от част от служителите на Ансамбъл „Пирин“ до кмета и Общинския съвет.

Артистите са обединени около старата тема – постовете на хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев.

Ансамбъл „Пирин” е изпаднал в безвремие и летаргия, затова са наложиха промени, заяви кметът Томов, споделяйки качествата на новия стар директор на Ансамбъла Петьо Кръстев.

Припомняме, че Кръстев бе избран за директор на Ансамбъл „Пирин“.

Трима кандидати се явиха на конкурса - Петьо Кръстев, Мирослав Димитров и Стоимен Добрев.

С най-много точки е Кръстев - 223, след него - Димитров – 124, и Добрев – 116.

Ние не искаме всяко общинско ръководство да бърка в сърцето на Благоевград и да посяга на Ансамбъл „Пирин“.

Този призив бе направен пред сградата на Община Благоевград през лятото, когато протестно хоро се изви в подкрепа на хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, след напускането на художествения ръководител на ансамбъла Данислав Кехайов.

А аплодисментите бяха за кмета Румен Томов, „за да чуе“ исканията на артистите.

От прессъобщение на Общината – Кехайов е подал оставката си, но според певците и танцьорите в Ансамбъла, оставката му е принудителна.

Ще направя всичко възможно, за да намерим човек, който да менажира професионално ансамбъл "Пирин", който ще осигури участия и турнета и не, защото това носи материален дивидент, а защото тези артисти заслужват да са на сцената и да правят това, което могат най-добре - да заразяват с магията на фолклора ни целия свят, написа в профила си кметът Томов.

С ръководителя си отива и екипът му, а на тяхно място се очаква да бъде назначен Петьо Кръстев, който се завръща с нов екип. Танцьорите и певците в Ансамбъла обаче категорично са против подобна рокада и още повече назначаването на Кръстев, който през 2014 г. е освободен от длъжността от тогавашното ръководство на Община Благоевград.

Артистите заявиха, че дори и да има нов екип, те са съгласни да работят с всеки друг, но не и с Кръстев!

Диригентът и бивш художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“ Петьо Кръстев, изказа своята позиция по повод спрягането на името му като бъдещ ръководител и отказа на танцьорите и певците да приемат евентуалното му завръщане в емблемата на Благоевград.

В позицията си Кръстев твърди, че е „изненадан от омразата и злостните нападки към мен и дългогодишна ми работа в ансамбъл „Пирин“, тъй като в моята дейност аз никога не съм провокирал такова отношение.

Първо държа да подчертая, че никъде публично не съм обявявал намерение да заемам каквато и да е бъдеща позиция в ансамбъла“. Такова не е обявявано и от ръководството на община Благоевград. Относно моята творческа дейност в ансамбъла съм учуден от отношението към мен най-малко поради причината, че мои произведения – авторски композиции и обработки се изпълняват и до днес в ансамбъл „Пирин“ (въпреки неколкократното настояване от моя страна те да бъдат свалени от програмите). Недоумение буди фактът, че едновременно с отрицателното отношение към моята работа, се използва моя интелектуален и творчески труд, пише Кръстев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK