Граматиков: До края на седмицата очаквам споразумение между строителния бранш и държавата

Снимка: МРРБ

„Въпросът е, че за разплащането на тези пари трябва да се намери механизъм“

„До края на седмицата позициите на строителния бранш и на държавата ще бъдат поставени на масата и очаквам споразумение. Имаме протегнати ръце от двете страни, въпросът е да стигнем до ръкостискане.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков в интервю за програма „Хоризонт“ на Българското национално радио след проведената днес среща между представители на Българска браншова камара „Пътища“ и ръководството на МРРБ.

Заместник-министърът отново подчерта, че браншът не трябва, а и никой не иска от него, да отстъпи от исканията да им бъдат изплатени 900 млн.лв за извършени от строителните фирми дейности.

„Въпросът е, че за разплащането на тези пари трябва да се намери механизъм“, обясни Граматиков и допълни, че в правовата държава единственият начин това да се случи по законен път е плащанията да бъдат решени през Народно събрание със Закона за държавния бюджет.

„Ние преговаряме за намиране на легалния начин за разплащане на 100-те млн. лв., осигурени с актуализацията на бюджета за тази година, плюс още няколко милиона, които са от корекция на бюджета на АПИ“, каза още Граматиков.

Той окачестви като трагедия случващото се в пътния бранш, защото до сега едно единствено лице е решавало и е държало в подчинение тези, от които зависи неговото предложение.

Практиката е била Министерският съвет да взема решения и да разплаща там, където трябва, стана ясно още от думите на Граматиков. Затова логично възниква и въпросът, къде са били тези хора преди една година, когато са знаели какво им е възложено като дейности и какво трябва да изпълнят.

„Но е по-лесно така“, каза още заместник-министърът - „парите отиват там, където трябва, и на пътния бранш му беше по-изгодно да стои в подчинено положение. Получават близки, но има и такива за масовката и именно вторите са докарани в момента да търсят пари не само за заплатите си, а и за да продължат бизнеса си напред.“

В момента вървят работни разговори между МРРБ и министерствата на финансите и на икономиката за това да се намери свеж ресурс, който може да бъде вкаран в строителния бранш, ако няма действащ парламент до края на годината, стана ясно още от интервюто на Валентин Граматиков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK