Представят първите одобрени проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

На 23 юни в Кюстендил ще се проведе третото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Македония. В рамките на заседанието ще бъдат разгледани и одобрени за финансиране първите проекти по програмата.

Припомняме, че след нейното одобрението от ЕК, през месец септември 2015 г. беше отворена първата покана за набиране на проектни предложения с общ разполагаем бюджет от 7 240 469 евро и краен срок за получаване на проекти – 25 януари 2016 г. Програмата се радва на изключителен интерес в допустимите региони - областите Благоевград и Кюстендил за територията на Република България и еквивалентните от ниво 3 по NUTS региони: Североизточен, Източен и Югоизточен за територията на Република Македония, като доказателство за това са получените 213 проекта в рамките на крайния срок.

С решение на Съвместния комитет за наблюдение от 14 април 2016 г. беше одобрен първият етап от оценката – административна оценка и допустимост на кандидатите като 165 проектни предложения бяха допуснати до разглеждане на техническо ниво и оценени от независими български и македонски експерти.

Предстои да бъдат одобрени първите проекти, които ще стартират реалното си изпълнение и които ще допринесат със своите дейности за подобряване на околната среда, подпомагане развитието на туризма, подобряване на конкурентноспособността на трансграничния регион.

Бенефициенти по програмата могат да бъдат юридически лица, регистрирани  в допустимия регион, като следва да са организации, които не генерират печалба, а именно регионални и национални власти или подчинени на тях структури, национални и регионални агенции; администрации на природни паркове; местни/регионални горски дирекции; културни институции; обществени центрове/читалища, неправителствени или нестопански организации, образователни институции и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK