Туристи поставиха маркировка на пътеката в Милевската планина

Снимки: Личен архив

Група туристи от Туристическо дружество "Осогово" и Трънско туристическо дружество, направиха прочистване и поставиха трайна маркировка на туристическата пътека в Милевската планина от село Метохия до връх Милевец.

На 18.05.2019 год. /събота/, те организират изкачване на връх Милевец, първенеца на Милевската планина. Преходът е около 6 часа.

Връх Милевец е първенец на граничната Милевска планина. Висок е 1732 м. и е разположен на самата граница между България и Сърбия. Намира се в община Трекляно, а начало на прехода ще бъде село Метохия.

Организатори на събитието са Туристическо дружество Осогово и Трънско туристическо дружество.

Изкачването ще бъде в подкрепа на Инициативен комитет „За чиста природа“ – Кюстендил.

Наскоро Министерство на енергетиката задейства две процедури по издаване на разрешителни за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в общините Трекляно, Кюстендил и Земен. Общата площ определена за това е чудовищно голяма - 400 кв.км.

В нея влиза почти цялата община Трекляно, голяма част от Земенския пролом, каньона Шегава, Скакавишкия водопад, почти цялата Земенска планина, Кобилска планина, Лисец планина, Чудинска, както и части от Конявска и Милевска планини.

„Заповядайте, да подкрепим местните в борбата им и да се насладим на невероятните гледки от върха! На път за Милевец ще минем през едно от най-високо разположените села в България - Побиен камик, намиращо се на 1400 м.н.в.“, обявиха от ТД „Осогово“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK