Редакционният екип на книгата за актьора Николай Кимчев се срещна с гоцеделчевци

Снимка: Infomreja.bg

„И земен, и небесен“ е книга, посветена на актьора Николай Кимчев, който години преди смъртта си се превърна в емблема на Благоевградския театър. Това е сборник със спомени и интервюта, написан непосредствено след смъртта на Кимата, както той е известен в артистичните среди.

Главен редактор на изданието е поетът Борислав Владиков. В редакционната колегия влизат още съпругата на актьора – Антоанета Кимчева, доц. Златко Павлов, издателят Йордан Симонски. Всички те вчера бяха в Гоце Делчев, за да представят книгата  пред  местни ценители на твореца.

Срещата с редакционния екип се състоя в бароковия салон на Общинския музей. В началото радиоводещата Силвия Домузетска, която е племенница на Николай Кимчев, прочете откъси от книгата, след което Борислав Владиков, влизайки в непосредствен диалог с аудиторията, сподели лични впечатления от дългото си общуване с  Кимчев. Той говори за неговата отзивчивост, действеност, за открития му характер и  умението му да сплотява колектива, за това, че е бил“строг, но справедлив съдник“.

„Кимчев с всичките си грехове и грешки беше пример за подражание. Кълна се в това“, заяви главният редактор на книгата.

В искреното си слово Владиков намери място и за своите спомени, свързани с града - домакин на срещата. Той говори за Гоце Делчев като център на Неврокопската епархия и за „духовната мощ на този град“.

Театралният педагог и режисьор доц. Златко Павлов се спря на някои  характерни роли  на актьора, като постави акцент върху образа на дядо Горио.  А във финала на книгата доц. Павлов е проследил по години всички негови роли  в постановки на Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ – Благоевград, както и превъплъщенията  му в киното.

Свои непосредствени впечатления от Николай  Кимчев  споделиха и гоцеделчевци, дошли на представянето.

В края на срещата всички с вълнение изслушаха запис на песента „Македонийо“ в емоционалното изпълнение на Николай Кимчев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK