Представят книгата „България на крачка от Хималайската корона“ в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Представят книгата на Сандю Бешев "България на крачка от Хималайската корона" в Кюстендил.

Събитието е насрочено за 17 април 2019 г. от 17:00 ч. в залата на отдел "Изкуство“, която се намира в сградата на Читалище "Братство".

Организатори на проявата са Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" и Туристическо дружество "Осогово" – Кюстендил.

В книгата са публикувани портретните снимки на всички алпинисти, преминали 8-те хиляди метра, или тъй наречената „граница на смърта”. В книгата са приложени и техните снимки, не само защото са дали много за общия успех на експедициите, но и поради това, че още през 1938 година Хималайският комитет на Непал учредява много високото звание „Тигър на снеговете”.

Това звание се дава на шерпите, преминали тази граница, което значи, че с това звание могат да се гордеят и всички наши алпинисти, стъпили над 8000 метра.

Отдадено е значимото и на тези, алпинисти, които са участвали в дадено изкачване, но са достигнали до по-ниска височина. За тях авторът се е постарал да отбележи причината за това – заболяване, лошо време, или просто до там са стигнали силите им.

Доколкото е позволило мястото в една книга са отбелязани и някои важни моменти от историята на тези най-големи върхове – техните открития, битките за първите им изкачвания, както и някои по-интересни моменти от богатата им история.

Както е отбелязано и в самия предговор на книгата, въпреки усилията, не всичко за една високопланинска експедиция е успяло да намери място в тази книга, защото независимо голяма, по-малка или самостоятелна, всяка заслужава да бъде описана в отделна книга.

Издаването на тази книга е посветено на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България /19 ноември 2019 г./ и е в памет на Боян Петров, направил най-много от българските алпинисти в битката за 14-те надоблачни гиганта, но останал вечен пленник на най-ниския от 14-те осемхилядника – вр. Шиша Пангма 8027 м.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK