„Църна месечина“ на Кирил Пецев разказва за Коматиница и Айката от Симитли…

Снимки: Община Симитли

Един петричанин, който написа роман за емблемите в природата и хората на Симитли. Кирил Пецев разказва за скалния ансамбъл Коматиница, разказва за Айката, за хора, познати в Симитли – за дядото на съседа, за близки, за приятели…

Пред пълен салон Кирил Пецев представи за първи път пред публика новата си книга „Църна месечина“. Специални гости изпълниха залата, сред тях роднини на герои от романа, дошли от далеч и близко.

Новият роман „Църна месечина” е поредното интелектуално предизвикателство за любителите на конспиративни теории и продължава харесваната от писателя сюжетна линия на вълнуващото приключение по пътя на преодоляване на личното невежество. Част от първата премиера на „Църна месечина“ бяха издателят на романа д-р Йордан Антов, създател на издателство „Лексикон“, писателят Борислав Владиков, анонсите бях от Снежана Стоименова.

С изключително приятни думи се изказаха всички за книгата, имаща общо със Симитли, това е и една от основните причини, освен приятелите тук, книгата да бъде представена именно в Симитли. Книгата е реализирана със съдействието на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и семейството му, а заместник-кметът на община Симитли, Евгения Георгиева, поздрави писателя и го награди със знака почетен гост на Симитли.

Според големия писател Владиков, “книгата е сякаш поезия в проза. Държи читателя в достатъчно напрежение, като го кара да чете бавно и да се замисля над текста“. С бурни аплодисменти беше посрещнат романът, разказващ за Коматиница, за Айката от Симитли, за близки и приятели...

Една книга с номинация за исторически роман 2017 г. е "Църна месечина". Публиката на Симитли имаше честта първа да поздрави автора и да получи автограф от автора.

И защо този роман се казва „Църна месечина”? Не можеше ли просто да се казва „Черна луна”... Можеше, но авторът Кирил Пецев има щастливата съдба да се е родил в Петрич и поне 40 години да е живял в Благоевград, някогашна Горна Джумая.

И както много хора, населявали това пространство по течението на Струма, да е бил в плен на митологията за борбите на българите от Македония: за техните герои, предатели, убийци и жертви. Митология за едно време, попило тревогата  на очакването и когато някой дядо, баща, съпруг, син или брат излезе нощем и не се върне, на близките им да казват: „Месечината го изпи, онаа, църната”...

Влезлият в литературата от журналистиката Пецев, в книгата си прави митологията предметна и ясна, с точните имена и образи на героите, които иначе познаваме от учебниците  по история. Тодор Александров и неговите убийци, Ванче, Александър Василев, или още Алеко Паша, Арсений Костенцев и  кой ли не още...

В „Църна месечина” времето е само фон, независимо дали става дума за мистериозния, дори претоварен с духовност 11 век или за днешните бездуховни времена, или за годините с раздорите и убийствата между дейците на ВМРО. Пътят на реликвите е този, който свързва вековете и годините, без конспирации, без митове, с пълна яснота за фактите и с ясната позиция на автора.

„Църна месечина” е литературен факт, който ще ви пристрасти към следващите книги на Пецев. Внимавайте, те идват!

 

Авторът Кирил Пецев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK