Европейска нощ на музеите, галериите и театрите в Благоевград тази събота

снимка: infomreja.bg, архив

Изключително богата и разнородна програма са подготвили Община Благоевград и Регионален исторически музей за тази събота, 16 май. Тя ще премине под мотото:  „Европейска нощ на музеите, галериите и театрите“.

През целия ден благоевградчани и гостите на града ще имат възможността да се насладят на многобройните прояви, които ще се проведат в  Общинска художествена галерия – Благоевград, Регионален исторически музей и Драматичен театър "Никола Вапцаров“.

От 11:00 часа Куклен театър  - Благоевград ще представи  постановка „Приказната въртележка” в Общинска художествена галерия – Благоевград. Веднага след това  в Художествената галерия ще се състои концерт на солисти от Камерна опера – Благоевград. Отново там, от 13:00 и от 19:00 часа благоевградчани ще могат да се включат в събеседване с художника Аргир Манасиев.

От 13:30 часа деца от Център по изкуствата към община Благоевград с ръководител Лидия Асенова ще рисуват  в Изложбени зали. В 14:00 часа започва концерт на танцово студио “Божана“ към Младежки дом – Благоевград и музикална академия „Престо“. Концертът ще се проведе във фоайето на Регионален исторически музей.

От 14:00 часа започва и презентация на тема: „Интерактивно представяне на българското изкуство“. Презентацията ще бъде на разположение във фоайето на Регионален исторически музей до полунощ.

От 15:00 часа в Зала “Праистория“ на Регионален исторически музей любителите на приказните сюжети ще имат възможността да се насладят на  четенето на приказки. Във същия час, 15:00 часа, но в Общинска художествена галерия – Благоевград, концерт ще изнесат изпълнители от Студио за поп и джаз към Младежки дом – Благоевград.

ДЮТ “Щурчо“ към Обединен детски комплекс – Благоевград ще изнесат от 16:30 часа в Конферентната зала на Регионален исторически музей  представлението „Изпаднали от каруцата“ . Час по-късно, от 17:30 часа  Фолклорен ансамбъл “Пиринска китка“ към Обединен детски комплекс – Благоевград ще изнесе концерт във фоайето на Регионален исторически музей.

В Измирлиева къща в 17:30 часа започват изпълнения на група за стари градски песни “Нежни звуци“,  а  фото клуб „Негатив плюс“ ще предостави възможност на всички посетители  да запечатят незабравим спомен с автентични стари градски костюми от  НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1866” – Благоевград.

Театралният фестивал „Тара-ра-бумбия“ също присъства в  Европейската нощ на музеите, галериите и театрите. От 18:00 часа на Камерна сцена на ДТ „Н. Вапцаров“ ще започне постановката  „Бягство от Москва“ . Моноспектакълът на Мариус Куркински „Юбилей“ ще взриви публиката  от 20:00 часа на Голяма сцена на  ДТ „Н. Вапцаров“ . Отново на Голяма сцена, от 22:00 часа пък започва едно необикновено представление „Кажи си думата“ , в което актьорите импровизират на сцената.

Биг Бенд – Благоевград  ще изнесе концерт на площадното пространство пред Регионален исторически музей в 18:30 часа.

Официалното откриване на Европейска нощ на музеите, галериите и театрите ще започне в съботния ден във фоайето на Регионален исторически музей от 19:30 часа, с връчване грамоти на дарители и съмишленици на Регионален исторически музей.

Фотоизложба  „Мегалитите по днешните български земи – какво оцеля до началото на ХХІ век. Странджа, Сакар, Източни Родопи“  с автор Любомир Цонев ще бъде открита  на Четвърто ниво на Регионален исторически музей от 20:30 часа.

Ансамбъл „Пирин“ ще изнесе концерт от 21:00 часа във фоайето на Регионален исторически музей. Час след концерта, от 22:00 часа в Зала “Временни изложби“  ще бъде открита гостуваща изложба „Веселякът от Скриняно“ на Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Регионален исторически музей е организирал детски кът и интерактивна стая за увеличена реалност, които ще бъдат на разположение на всички посетители през целия празничен ден.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK