Екип на БНТ подготви едночасов филм за кюстендилското село Шишковци

Снимка: Infomreja.bg

Едночасов филм подготви екип на БНТ за кюстендилското село Шишковци, където около 30 години е живял, творил  и рисувал големият ни художник Владимир Димитров-Майстора. Това каза за ИНФОМРЕЖА кметът на населеното място Климент Терзийски.

Направени са три основни заснемания - на три живи модела на художника - Юла, Боянка и Миленка.

В лентата те споделят за срещите си с дедо Владе, как, докато ги е гледал и разговярял с тях, ги обезсмъртил на някое от платната си. За художника разказал и дядо Павел Славов, който сега е на 95 години и помни много неща за миналото и настоящето на Шишковци.

Местната певческа група и самодейци пресъздали пред камерите три от основните обичая на Шишковци, в автентичен вид. Разбира се, гид на ТВ екипа през цялото време бил кметът Терзийски. 

Продукцията ще бъде излъчена до края на месец март тази година. В нея се прави едно цялостно проследяване на развитието на Шишковци - преди и след демокрацията, неговата култура, бит, най-вече хората му.

Самото заснемане на филма отнело около един месец предварителна подготовка на хората и персонажите, подбрани да покажат и илюстрират с разказ и жест чара и вълненията на това невероятно село, за което Майстора - при едно връщане от Америка, възкликнал: "Тука е раят на земята - никаква Америка!" 

 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK