Представяне на Петър Чухов в Кюстендил

Регионална библиотеката „Емануил Попдимитров“ организира представяне на Петър Чухов в Кюстендил. Проявата е съвместна с издателска къща „Жанет 45“ и е насрочена за 10-и октомври от 17.30 часа в залата на отдел „Изкуство“.

Петър Чухов е роден на 23 юни 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Работил е в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а понастоящем работи в Столична библиотека.

Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Más-más csönd / Различна тишина” (Napkut Kiado, Budapest, 2012).

Съавтор (с Александър Мануилов) на пиесата „Честита Нова година”, номинирана за Национална годишна награда за драматургия, Шумен 2015.

Включен в много антологии в България и в чужбина. Творбите му са преведени на 18 езика и публикувани в над 20 държави.

Превежда от английски и няколко години води страницата "Муха в аптечката" във в. "Литературен вестник" за хайку и свързаните с него кратки форми.

Участвал в много пърформанси, на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Германия, Румъния, Унгария и Русия. Автор и водещ на проекта "Поетически трубадурски двубои", съавтор - с Марица Колчева - на комиксовата поредица "Гъвко и Мръвко", излизала няколко години на страниците на в. "Труд".

Преподавал писане на поезия в МОНТФИЗ, а в момента преподава в Творческа академия „Валери Петров”и в Академия „Юнити”.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK