Българка, живяла в Австралия, завеща 1,84 млн. лв. на Националната галерия в София

Снимка: БГНЕС

Националната галерия в София получи дарение от 1,84 млн. лв. (1,44 млн. австралийски долара) от наша родолюбива сънародничка, съобщи външното ни министерство, цитирано от бТВ. Сумата е част от завещанието на Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. В оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората “Biddulph & Salenger”, изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф е била голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото.

Дарила е половината от сумата на българската галерия като родолюбив жест към родната си страна, а останалата половина – на австралийската галерия, с признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си. Сумата по дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната галерия.

 

КОМЕНТАРИ

Бойко Борисов18:30 - 14.02.2018
От тия пари някой гербаджий ще се възползват така че това не е новина.Всеки знае кой краде в тази държава.МВР,прокуратурата,лекарите,кметовете на общините,началниците на горските стопанства и депотатите.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK