Градската галерия в Сапарева баня е домакин на 21 живописни картини на художника Симеон Николов

Снимки: Община Сапарева баня

 В ГХГ „Васил Крапчански” в Сапарева баня официално бе открита изложбата живопис на кюстендилския творец Симеон Николов. Откриването бе уважено от  семейството на художника, председателя на СБХ в Сапарева баня Богомил Благоев, художници и граждани.

Общо 21 живописни картини на Симеон Николов бяха представени на изложбата. Присъстващите коментираха, че картините му са пълни със свежест и красова, и отразят изключителни пейзажи от красивата българска природа. Произведенията му ще гостуват в картинната галерия в Сапарева баня до средата на следващия месец февруари.

Богомил Благоев благодари на семейството на художника, че са съдействали за организирането и провеждането на изложбата. „Симеон бе един искрен творец, който през времето сътвори немалко живописни картини”, посочи председателят на СБХ в Сапарева баня. „За нас е голямо събитие, че правим тази изложба. Оказа се, че ателието на художника е пълно с творби, които никога не са показвани или само малка част от тях са показвани пред публика. За нас е празник и ви благодарим, че го споделихте”, заявиха от неговото семейство.

Те уточниха, че творецът е работил на свободна практика, имал е друга професия, с която си е изкарвал хляба, но, въпреки това, е успял да сътвори толкова много впечатляващи картини.

Симеон Николов е роден на 5 февруари 1940 г. в с. Злогош, Кюстендилско. През 1980 г. става член на Съюза на българските художници. Работил е в областта на живописта и приложната графика. През 2011 г. получава наградата на журито от Годишната изложба на кюстендилските художници.

Участвал е в множество регионални и национални изложби и пленери, реализирал е и 4 самостоятелни. Негови произведения са собственост на ХГ „Владимир Димитров – Майстра” в Кюстендил, на СГХГ, на частни колекции у нас и в чужбина. Талантливият художник умира през 2013 г. на 73-годишна възраст.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK